Cum ne protejam de gripa? Cum recunoastem gripa?

0
231

in plin sezon gripal, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a publicat pe Facebook o serie de sfaturi privind protectia in fata acestei boli, semne si simptome si importanta vaccinarii.

 

Cum ne protejam de gripa?

 

Vaccinarea este cea mai sigura metoda de protectie, potrivit ASSMB, care subliniaza ca vaccinarea, ”chiar si in ianuarie, poate fi de folos”. Tot la capitolul masuri de protectie intra sa ne spalam de pe maini cu apa si sapun.

Atunci cand stranutam sau tusim, trebuie sa ne acoperim gura si nasul cu o batista sau cu un servetel. Daca nu avem servetel sau batista la indemana, trebuie sa ne acoperim in totalitate nasul si gura cu bratul.

Este bine ca, in masura in care putem, sa evitam locurile aglomerate. Iar daca suntem bolnavi, trebuie sa ramanem acasa si sa ne odihnim.

Stilul de viata sanatos, din care sa nu lipseasca miscarea, este esential.

Trebuie neaparat sa ne prezentam la medicul de familie de la primele simptome.

 

Cum recunoastem gripa?

 

Gripa debuteaza cu febra peste 38ºC, stare generala proasta, dureri de cap, dureri musculare, oboseala. Pot aparea inclusiv complicatii precum pneumonia, infectiile sinusurilor, infectii ale urechilor sau agravarea afectiunilor cronice existente. Categoriile de risc: bebelusii, varstinicii, bolnavii aflati sub tratament imunosupresiv, dar si persoanele cu afectiuni cornice.

 

Cum ne imbolnavim?

 

Gripa are un potential mare de raspandire si se transmite prin contact direct, tuse, stranut, dar si prin contact indirect, atunci cand picaturi ori secretii din nas sau gat se depun pe maini ori pe suprafete.

 

Importanta vaccinarii

 

Cea mai eficienta si sigura metoda de protectie impotriva gripei este vaccinarea, iar aceasta este de folos chiar si in ianuarie.

Este important de stiut ca si femeile gravide se pot vaccina. Au contraindicatie de vaccinare persoanele alergice la una dintre componentele vaccinului.

 

Statistici alarmante

 

in fiecare an, gripa afecteaza intre 5 si 15 % din populatia de pe glob.
in Romania, doi oameni au murit de gripa, in decembrie, anul trecut. in sezonul 2018 – 2019, ianuarie- aprilie, au fost inregistrate 199 de decese, fata de 129 de decese, in sezonul anterior 2017 – 2018.

Articolul precedentBistriţa-Nasaud: Acces gratuit la internet pentru pacienţi şi aparţinatori, in Spitalul Judeţean de Urgenţa
Articolul următorStudiu: Ceaiul consumat frecvent protejeaza de boli cadiovascularesi deces – studiu