Un simplu test de urina, facut acasa, poate revolutiona diagnosticarea cancerului de prostata

0
67

Cancerul de prostata ar putea fi depistat mai usor cu un simplu test de urina. Testul este in curs de dezvoltare in acest moment dar, conform noilor cercetari ale Universitatii East Anglia si ale Spitalului Universitar Norfolk si Norwich, acesta ar putea utiliza pur si simplu probe de urina colectate acasa.

Cel mai recent studiu al oamenilor de stiinta britanici arata ca testul „PUR” (riscul urinar de prostata) ar putea fi efectuat pe esantioane colectate la domiciliu, astfel incat barbatii sa nu mai fie nevoiti sa mearga la o clinica pentru a oferi o proba de urina – sau pentru a fi supusi unui examen rectal deloc confortabil.

Acesta este un pas important inainte, deoarece prima urinare a zilei ofera niveluri de biomarker de la prostata care sunt mult mai mari si mai consistente. Iar echipa de cercetare spera ca introducerea „Kit-ului de colectare la domiciliu” ar putea revolutiona diagnosticul bolii.

„Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer la barbatii din Marea Britanie. De obicei, se dezvolta lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament. Cu toate acestea, medicii se zbat sa gaseasca un mod de a prezice tumorile care vor deveni agresive, ceea ce face dificil sa decida tratamentul pentru multi barbati”, a declarat dr. Jeremy Clark, cercetator principal la Școala Medicala Norwich UEA.

„Cele mai utilizate teste pentru cancerul de prostata includ teste de sange, o examinarecunoscuta sub numele de examen rectal digital (DRE), scanare RMN sau biopsie. Noi am dezvoltat testul „PUR” (riscul urinar de prostata), care analizeaza expresia genelor in probele de urina si ofera informatii vitale pentru a stabili daca un cancer este agresiv sau „cu risc scazut”, a mai spus el.

„Deoarece prostata produce secretie constant, colectarea de urina de la prima urinare a barbatilor inseamna ca nivelurile de biomarker de la prostata sunt mult mai mari si mai consistente, deci aceasta este o imbunatatire foarte buna. Sa fii capabil sa furnizezi pur si simplu o proba de urina de acasa pentru analiza ar putea revolutiona cu adevarat diagnosticarea”, sustine dr. Jeremy Clark.

“Asta ar insemna ca barbatii ar scapa de examenul digital rectal, deci ar fi mult mai putin stresant pentru ei si ar duce la testarea mult mai multor pacienti”, a mai declarat Clark.

Echipa de cercetare a folosit, in timpul studiului, 14 barbati, carora le-a dat „Kit-uri de colectare la domiciliu” si instructiuni de folosire. Acestia au comparat rezultatele mostrelor colectate la domiciliu, luate la prima ora a diminetii, cu probe colectate dupa o examinare rectala digitala.

„Am descoperit ca probele de urina luate acasa au aratat biomarkerii pentru cancerul de prostata mult mai clar decat in ​​urma unui examen rectal. Iar feedback-ul participantilor a aratat ca testul la domiciliu era de preferat. Folosirea „Kit-ului de colectare la domiciliu” ar putea revolutiona, in viitor, modul in care cei aflati sub „supraveghere activa” sunt monitorizati pentru evolutia bolii, acestia fiind nevoiti doar sa mearga la clinica pentru un rezultat urinar pozitiv. Acest lucru este in contrast cu situatia actuala in care barbatii sunt chemati la clinica la fiecare 6-12 luni pentru biopsii dureroase si scumpe. Deoarece testul „PUR” (riscul urinar de prostata) prezice cu exactitate cancerul de prostata agresiv si prevede daca pacientii vor necesita un tratament cu pana la cinci ani mai devreme decat metodele clinice standard – inseamna ca un test negativ ar putea permite testarea barbatilor doar la doi-trei ani, reducand atat stresul pacientilor, cat si volumul de munca din spitale,” a mai spus dr. Clark.

Spitalul Universitar Norfolk and Norwich primeste anual mai mult de 800 de sesizari prin care se cer investigatii, dar si tratarea unor tipuri de cancer de prostata. Cancerul de prostata se dezvolta de obicei lent, iar majoritatea cancerelor nu vor necesita tratament pe parcursul vietii unui barbat.

Robert Mills, chirurg consultant in urologie la Spitalul Universitar Norfolk and Norwich, a declarat: “Aceasta este o dezvoltare foarte interesanta, deoarece acest test ne ofera posibilitatea de a-i diferentia pe cei care au cancer de prostata de cei care nu au, astfel incat vom putea evita sa trecem multi barbati prin investigatii inutile. Cand diagnosticam cancerul de prostata, testul de urina are potentialul de a-i diferentia pe cei care au nevoie de tratament de cei care nu au nevoie, ceea ce ar fi de nepretuit. Acesti pacienti sunt introdusi intr-un program de supraveghere activa in urma diagnosticului, care implica biopsii repetate si scanari RMN, ceeea ce este destul de intruziv. Acest test de urina are potentialul de a ne spune daca trebuie sa intervenim la acesti pacienti.”

Echipa de cercetare crede ca aceasta descoperire i-ar putea ajuta, de asemenea, pe pionierii in dezvoltarea de teste de colectare la domiciliu pentru cancerul vezicii urinare sau renale.

Articolul precedentINTERVIU EXCLUSIV PREȘEDINTE CNAS. Cum aleg mamicile modalitatea de nastere? Medicul obstetrician, influenta mai mica decat bloggeritele
Articolul următorBolile de inima, mai periculoase pentru pacientii cu cancer – studiu