DSP Tulcea nu mai are nicio doza de vaccin pentru difterie

0
59

Directia de Sanatate Publica (DSP) Tulcea a anuntat ca nu mai are, in depozit, nicio doza de vaccin pentru difterie. in aceste conditii, a cerut DSP Braila transferul, cu titlu gratuit, al 600 de doze de vaccin.

Acesta va fi distribuit catre medicii de familie.

Potrivit directorului DSP Tulcea, Mihael Nicolau, parinţii copiilor care trebuie sa fie vaccinaţi sunt receptivi la acţiunile medicilor de familie.
„Avand in vedere ca in Romania nu s-au mai inregistrat cazuri de difterie de 30 de ani, am reamintit medicilor de familie definiţia de caz şi problemele de sanatate speciale conexe care trebuie sa faca obiectul supravegherii epidemiologice”, a menţionat directorul DSP.

 

Autoritatile recomanda vaccinarea populatiei

 

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) recomanda populatiei vaccinarea impotriva difteriei. Chiar daca ati fost vaccinati in copilarie, dar nu ati fost facut rapel in ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandata, transmite CNSCBT.
Recomandarea se bazeaza pe faptul ca in Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie in 2019 (potrivit informarile postate pe site-ul Ministerului Sanatatii din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie si in regiunile Zakarpattia si Chernivetsika, au granita comuna cu Nordul Romaniei. Romania are 5 judete de granita cu Ucraina (Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea).

 

Ce este difteria?

Difteria se raspandeste cu usurinta intre oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau stranut.

Difteria este o boala infectioasa cu potential mortal, cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele debuteaza de regula la 2-5 zile dupa expunere si incep cu durere in gat si febra.

in cazuri severe, bacteria produce o toxina, care in final produce complicatii (ce pot include probleme renale, probleme de sangerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea muschiului cardiac).
Singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifica.

Articolul precedentINTERVIU EXCLUSIV PREȘEDINTE CNAS. Cum aleg mamicile modalitatea de nastere? Medicul obstetrician, influenta mai mica decat bloggeritele
Articolul următorBolile de inima, mai periculoase pentru pacientii cu cancer – studiu