Transplant hepatic la Institutul Fundeni din Capitala, dupa o prelevare de organe la Spitalul Judetean Baia Mare

0
45

Un barbat din Giurgiu a primit sansa la o noua viata in urma unui transplant hepatic realizat la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Organul a fost prelevat la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” – Baia Mare, de la un barbat aflat in moarte cerebrala a carui familie a putut sa treaca peste tragedia personala si a decis sa ajute alti oameni in suferinta prin donarea de organe.

„Pentru ficat s-a gasit imediat un receptor compatibil: un barbat de 52 de ani din Giurgiu, aflat pe lista pentru transplant din luna mai 2019. El a intrat pe mainile reputatului medic Vlad Brasoveanu si a echipei de la Institutul Clinic Fundeni De asemenea, rinichii vor salva doi tineri la Cluj, unul de 21 de ani, iar celalalt de 26, in timp ce corneea prelevata a ajuns la Bucuresti, la Spitalul Militar”, a anuntat Agentia Nationala de Transplant.

 

Asociaţia Transplantaţilor din Romania: Ar trebui promovata ”o cultura a donatorului”

 

Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din Romania, Gheorghe Tache, a declarat ca ar trebui promovata ”o cultura a donatorului” atat in societate, cat şi in şcoli. 

„Ne dorim foarte mult sa fie promovata o cultura a donatorului facuta, creionata de catre medicii noştri, specialiştii noştri pe aria de transplant şi, de ce nu, sa o promovam nu numai in spaţiul public, dar vrem şi sa fie introdusa chiar şi in şcoli, in sistemul de invaţamant ca o ora pe saptamana – noi am numit-o ‘O ora de sanatate’, pe langa masurile de prevenţie despre care trebuie sa ii instruim de mici; sa promovam şi aceasta cultura a donatorului. Pe langa donarea de organe in scop terapeutic, sa fie promovata şi donarea de sange pentru ca sunt doua repere esenţiale care aduc siguranţa şi continuitate in viaţa unui segment important de pacienţi”, a precizat Tache.

Articolul precedentINTERVIU EXCLUSIV PREȘEDINTE CNAS. Cum aleg mamicile modalitatea de nastere? Medicul obstetrician, influenta mai mica decat bloggeritele
Articolul următorBolile de inima, mai periculoase pentru pacientii cu cancer – studiu