Un robot functioneaza cu un creier compus din neuroni de sobolan

0
320

Un robot care functioneaza cu un mic creier veritabil viu compus din neuroni de sobolan, capabil sa „invete” de exemplu sa evite un zid, a fost pus la punct de cercetatori de la Universitatea Reading din Anglia, relateaza AFP.

„L-am pus deja sa invete prin repetare si reproduce unele actiuni”, a declarat responsabilul echipei multidisciplinare, Kevin Warwick. „insa vrem acum sa-l invatam” comportamente, a afirmat el.

Creierul biologic al robotului, numit Gordon, a fost creat pe baza unor neuroni prelevati de la un sobolan. Ei au fost plasati intr-o solutie, separati si apoi pusi pe un pat de circa 60 de electrozi.

„in 24 de ore au inceput sa apara conexiuni”, formand o retea ca intr-un creier normal. Iar, „intr-o saptamana a produs impulsuri electrice spontane si ceea ce parea sa fie o activitate a creierului obisnuit”, a subliniat cercetatorul.

„Am utilizat aceasta reactie pentru a lega creierul de robot cu electrozi. Acum, creierul controleaza robotul si acesta invata, prin repetitie”, a explicat el.

Acest studiu, care ar putea facilita studierea tratamentelor pentru bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson…), permite urmarirea reactiilor neuronilor.

Cand robotul, care seamana cu Wall.E, personajul ultimului film al studiourilor Pixar, se loveste de un zid, creierul primeste un stimul si invata din obisnuinta sa ocoleasca obstacolul. „Acum, studiem cum sa-l invatam: crescand voltajul pe diferiti electrozi” utilizand produse chimice pentru a favoriza sau stopa transmisiile intre neuroni, a detaliat Kevin Warwick.

insa deja, „daca este intr-un anumit loc si vrem sa o ia la dreapta, putem sa trimitem un stimul electric” pentru a-i da ordinul, a adaugat el.
„Vrem sa intelegem cum sunt arhivate amintirile in creierul biologic, in raport cu creierul unui calculator. La ora actuala, estimam ca sunt intre 50.000 si 100.000 de neuroni in activitate” in creierul lui Gordon, a notat cercetatorul. Un sobolan poseda peste un milion, iar omul circa 100 de miliarde.

Echipa Universitatii Reading dispune de mai multe creiere in activitate. „Este nostim, exista diferente intre ele: unul este mai violent, mai activ. Un altul nu va face ce i se comanda, se va zdrobi de perete. Fiecare are personalitatea sa”, a indicat cercetatorul.

Patru sau cinci grupuri de oameni de stiinta lucreaza pe astfel de creiere biologice in lume, „insa in termeni de invatare prin experienta si obisnuinta, nu am mai vazut ceva asemanator”, a afirmat Kevin Warwick.

Gordon nu va avea insa probabil prea curand neuroni umani: „exista clar obstacole etice. Este mai mult o chestiune etica decat tehnica”, a precizat Warwick.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentMedicii din China – rezolvarea crizei de personal din sistemul sanitar romanesc?
Articolul următorPlacile senile legate de maladia Alzheimer pot fi detectate cu ajutorul tomografelor