Medicii din China – rezolvarea crizei de personal din sistemul sanitar romanesc?

0
240

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a gasit solutia salvatoare pentru a inlocui medicii care au ales sa plece din Romania.

in opinia lui, medicii din China ar putea profesa in Romania! Ministrul a mai adaugat ca si medicii din Republica Moldova si tarile arabe sunt apreciati ca buni profesionisti. a€œAm vazut medici din tari arabe care astazi sunt sefi de sectie, sunt sefi de spitale in Romania. Deci se pot atrage si asemenea specialisti si vom incerca sa-i atragem pe cei mai buni”, a spus ministrul. Acesta a subliniat ca medicii proveniti din spatiul extracomunitar vor trebui sa vina cu documente prin care sa demonstreze ca pregatirea din acele tari este conforma cu cerintele Uniunii Europene. El a mai precizat ca procentele reprezentand medicii romani care ar pleca din tara nu sunt reale. a€œProcentul real este de circa 4,5% si nu de 20%, intrucat totalul de medici, medici stomatologi si farmacisti inscrisi in Colegii specifice in Romania este de aproape 55.000″, a afirmat Nicolaescu. Ministrul Sanatatii mai precizeaza ca in urmatorii 2-3 ani, conditiile de munca si de salarizare ale medicilor nostri s-ar putea imbunatati si vor deveni mai atractive pentru romani.

in replica, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, a catalogat afirmatiile ministrului Nicolaescu drept „utopii cu iz electoral”. Acesta ii aminteste ministrului, ca dupa lege, in Romania nu pot profesa decat medici si asistente originari din spatiul comunitar, Norvegia sau Elvetia.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimente sanatoase in scoli!
Articolul următorUn robot functioneaza cu un creier compus din neuroni de sobolan