Statistici pentru pacientele care au suferit de cancer la san

0
167

Toti cei care au suferit de cancer la san prezinta un risc ridicat de recidiva a bolii, dupa cinci ani de terapie regulata, potrivit unui studiu publicat, in Journal of The National Cancer Institute (NCI).

Dupa cinci ani de tratamente complete, fara reaparitia cancerului mamar, 89% dintre femeile apartinand unui grup de 2.838 de pacienti tratati in perioada 1985-2001, nu prezentau simptome de recidivare a bolii, a spus doctorul Abenaa Brewster, de la Centrului de oncologie Anderson, de la Universitatea din Texas, principalul autor al studiului.

in acelasi grup, 80% dintre femei se prezentau la fel dupa o terapie efectuata pe parcursul a zece ani, a explicat profesorul.

Dupa cinci ani de tratament, riscul recidivarii cancerului de san este de 7% in cazul femeilor ce prezinta o tumoare in faza incipienta, de 11% in cazul in care tumoarea se afla in stadiul al doilea si de 13% – in stadiul al treilea, potrivit estimarilor specialistilor.

Tipul tumorii, recurgerea la tratamente hormonale substitutive menopauzei si predispozitiile genetice maresc semnificativ riscurile recidivarii bolii, subliniaza autorii studiului.

Daca pentru femeile aflate la menopauza exista optiuni de diminuare a riscului reaparitiei cancerului, precum tamoxifenul, in cazul femeilor ce nu au intrat la menopauza nu exista tratamente similare.

Cercetatorii trebuie sa dezvolte noi strategii pentru a reduce semnificativ riscul recidivarii cancerului de san in cazul femeilor ce au urmat tratament pe o perioada de cinci ani, sporind astfel starea de sanatate a populatiei.

Femeile tratate cu ajutorul chimioterapiei, al unei terapii hormonale sau al combinarii celor doua tipuri de tratamente, prezinta un risc mai mic de recidivare a bolii.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimente sanatoase in scoli!
Articolul următorUn robot functioneaza cu un creier compus din neuroni de sobolan