Un plasture inteligent pentru ulceratii si rani dificile

0
106

Avem telefoane si ceasuri inteligente. De ce nu am proiecta si un plasture inteligent? Aceasta este ideea de la care a pornit un grup de ingineri de la Universitatea Tufts, din Statele Unite ale Americii, in incercarea de a explora diferite utilizari practice ale dispozitivelor electronice miniaturizate.

Prototipul noului plasture inteligent include senzori de temperatura si de pH tipariti direct pe suprafata acestuia, care monitorizeaza riscul de infectare si gradul de inflamatie. in functie de informatiile primite de la senzori, un microprocesor atasat elibereaza, la momentul optim, medicamentul cu care plasturele este impregnat. De asemenea, plasturele inteligent poate trimite informatii medicului si/sau pacientului printr-o aplicatie, direct pe telefonul mobil, contribuind la monitorizarea ranii si a stadiului de vindecare.

Plasturele inteligent a fost proiectat pentru a fi de ajutor persoanelor care sufera de rani greu vindecabile. Un exemplu ar fi ulceratiile piciorului, o complicatie frecventa in cazul pacientilor cu diabet zaharat. Ulceratiile piciorului afecteaza milioane de pacienti cu diabet. Nedispensarizate corect, acestea se pot infecta si pot duce la complicatii severe, ce afecteaza drastic mobilitatea si pot duce la amputatii. O alta posibila utilizare ar fi in cazul arsurilor sau altor rani greu vindecabile.

Proiectul cercetatorilor din Boston a fost finantat partial de NIH (National Institutes of Health). Plasturele si-a dovedit eficienta in studiile initiale si urmeaza sa fie testat in continuare, pentru a-si dovedi utilitatea in teste clinice, pe animale, apoi pe subiecti umani.

Inginerii care au proiectat plasturele inteligent afirma ca acesta nu este foarte scump. Senzorii electronici sunt imprimati pe un leucoplast flexibil printr-o tehnica similara serigrafiei. Microprocesorul care controleaza eliberarea substantei medicamentoase este mai scump, insa acesta nu ar trebui inlocuit de fiecare data, putand fi conectat la un nou plasture.

Dispozitivele electronice flexibile, miniaturizate, pot avea o gama larga de aplicatii practice in medicina. Echipa de ingineri care a proiectat plasturele spune ca un dispozitiv similar ar putea fi folosit pentru monitorizarea glicemiei in cazul persoanelor cu diabet, eliberand insulina la nevoie – o varianta mai portabila si, poate, mai ieftina, a unei pompe de insulina.

Monica Georgescu

Articolul precedentZiua Mondiala a Hepatitei – Apelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Articolul următorCancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate