Cancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate

0
218

Peste trei milioane de cazuri noi de cancer de piele non-melanom sunt diagnosticate in fiecare an la nivel global. La acestea se adauga 150.000 de cazuri de melanom. Unul din fiecare trei cancere diagnosticate in lume este cancer de piele, iar incidenta a crescut dramatic in ultimii ani, la fel si mortalitatea cauzata de acest tip de cancer. Numarul deceselor din aceasta cauza s-a dublat din 1990 pana in prezent, facand din cancerul de piele o veritabila problema de sanatate publica in ciuda acestor date ingrijoratoare, depistat precoce, cancerul de piele are una dintre cele mai mari rate de vindecare. Problema este ca accesul populatiei la servicii de diagnostic si tratament este inegal repartizat, depinzand de o seama de factori sociali si economici.

Pornind de la aceste informatii, platforma medicala germana derma.plus a dat publicitatii o noua editie a Indexului cancerului de piele – un studiu amplu asupra factorilor geografici, dar si socioeconomici care determina si influenteaza incidenta cancerului de piele si rata de mortalitate datorata acestui tip de cancer la nivel global. Studiul compileaza date din 62 de tari, pe care le analizeaza din doua aspecte. Primul set de date vizeaza repartitia cazurilor de cancer de piele din punct de vedere geografic, in vreme ce a doua analiza ia in calcul factorii economici si sociali care influenteaza rata de mortalitate, precum accesul la tratament, veniturile individuale si cheltuielile medii ale sistemelor de sanatate cu fiecare caz in parte.

Romania se situeaza dincolo de jumatatea clasamentului, pe pozitia 37 (din 62) in ceea ce priveste riscul de contractare a cancerului de piele – calculat in functie de indicele mediu UV, culoarea pielii locuitorilor si incidenta medie a acestui tip de cancer comparativ cu alte tari. Cu toate acestea, peste 1.100 de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate anual la noi in tara. in acelasi timp, Romania pierde puncte la capitolul diagnostic si tratament. in graficul socioeconomic, care coreleaza rata mortalitatii cu cheltuielile per capita ale sistemului de sanatate si procentul din produsul intern brut alocat sanatatii, Romania se situeaza pe pozitia 42 din 62 de state.

Cat de relevante sunt insa aceste date pentru situatia din Romania? Prof. dr. Olga Simionescu, sefa Clinicii Dermatologie 1 din cadrul spitalului Colentina, a explicat pentru SanatateaTV.ro „Rezultatele acestui studiu internationale trebuie cantarite cu mare atentie. Vorbim despre estimari, nu despre raportari corecte. Nu exista date privind incidenta reala a melanomului in Romania, nu o putem calcula corect. Asta deoarece nu exista un registru national al pacientilor cu melanom. Exista doar incidente estimate de Globocan. Se fac estimari prin programe computerizate, insa corect ar fi ca fiecare biopsie sa fie raportata. in acest moment, la noi, se raporteaza doar cazurile oncologice – deci stadiile III si IV, desi legislatia spune ca, teoretic, orice cancer ar trebui sa fie luat in evidenta medicului oncolog. insa foarte multe leziuni nu se declara. si nu exista o centralizare a lor. Situatia Romaniei si a Europei de Est este grevata de mari lacune informationale, pentru ca incidenta nu este raportata corect”, a adaugat aceasta.

in ceea ce priveste incidenta cancerului de piele si gradul de informare al medicilor si al populatiei referitor la aceasta patologie, prof. dr. Olga Simionescu considera ca ultimii ani au fost marcati de progrese semnificative: „in prezent, medicii sunt mult mai atenti la acest diagnostic. Eforturile de depistare precoce s-au extins si la medicii de familie. Pacientii sunt si ei mult mai bine informati, este o schimbare majora. Pana acum nimeni nu voia sa umble la alunite. Se spunea: a«Nu umbla la alunite, ca o dai in cancera». Asta era teoria. Din acest motiv, in prezent, depistam cancerul de piele in faze mai precoce. inainte depistam cancerul in faze foarte avansate”. Un alt lucru bun, in opinia Olgai Simionescu, este ca, in Romania, in ultimele luni, s-au aprobat tratamente inovatoare cu anticorpi monoclonali pentru melanomul metastatic, care salveaza, la randul lor, vieti.

Cancerul de piele este in prezent cel mai diagnosticat tip de cancer la nivel global. Organizatia Mondiala a Sanatatii a facut apel in repetate randuri pentru intensificarea eforturilor de prevenire, informare, screening si diagnostic precoce al acestui tip de cancer. in Romania, campaniile de informare si prevenire din ultimii ani au schimbat in bine opinia publica si gradul de informare al cetatenilor referitor la aceasta patologie. Cu toate acestea, conform specialistilor, este necesar sa avem un registru national al cancerului de piele si un registru national al melanomului, pentru a avea date reale privind incidenta acestui tip de cancer in randul populatiei.

Monica Georgescu

Articolul precedentUn plasture inteligent pentru ulceratii si rani dificile
Articolul următorAlaptarea este esentiala pentru buna dezvoltare a nou-nascutilor