Alaptarea este esentiala pentru buna dezvoltare a nou-nascutilor

0
389

Cu ocazia Saptamanii internationale a alaptarii, marcata anual in perioada 1-7 august, peste tot in lume se organizeaza evenimente care atrag atentia asupra importantei hranirii la san a bebelusilor. si la Bucuresti, spitalele care au sectii de obstetrica-ginecologie organizeaza workshop-uri pentru viitoarele mamici, iar acestea vor avea posibilitatea sa discute cu echipe de specialisti despre importanta si beneficiile alaptarii.

Aproximativ 78 de milioane de nou-nascuti, adica trei din cinci bebelusi, nu sunt hraniti la san in prima ora dupa nastere, arata un raport dat publicitatii de UNICEF si de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acest fapt ii expune unui risc crescut de deces, dar si bolilor. Cei mai multi bebelusi care nu sunt alaptati in primele ore de viata provin din tarile cu un venit scazut sau mediu. Studiul a fost realizat in ultimii zece ani in peste 70 de tari.

Raportul UNICEF/OMS arata ca nou-nascutii care sunt hraniti la san in prima ora de la nastere au mult mai multe sanse de supravietuire. Specialistii spun ca si o intarziere de cateva ore le poate pune in pericol viata nou-nascutilor. Directorul executiv al UNICEF, Henrietta H. Fore, afirma ca timpul este foarte important in privinta inceputului alaptarii si poate face diferenta dintre viata si moarte. Aceasta mai spune ca mamele nu primesc sprijinul necesar pentru alaptare in primele minute dupa nastere. Astfel, in fiecare an, milioane de nou-nascuti nu pot beneficia de alaptare in primele ore de viata. Laptele matern contine micronutrienti si nutrienti de care copilul are nevoie sa se dezvolte in primele sase luni, iar interactiunea dintre mama si copil in timpul alaptarii are un impact pozitiv asupra vietii acestuia. Reprezentantii UNICEF sustin ca, daca fiecare nou-nascut ar fi pus imediat dupa nastere la san, ar putea fi salvate aproximativ 200.000 de vieti anual. in plus, daca fiecare copil ar fi hranit exclusiv cu lapte matern in primele sase luni, se estimeaza ca 1,3 milioane de vieti ar putea fi salvate anual.

Conform unui studiu realizat de Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului a€œAlessandrescu-Russescu” (INSMC), doua din zece romance aflate la primul copil renunta la alaptare in mai putin de o luna dupa nastere, din lipsa de informare. Asociatia Sanatate pentru Mame si Sugari (SAMAS), INSMC si Societatea Nationala de Medicina Familiei au realizat un sondaj din care reiese ca in ultimii ani rata de alaptare a crescut in Romania. Daca, in 2011, numai 12,6% din romance isi alaptau bebelusii in primele sase luni, in 2016, proportia acestora a crescut la 29,8%. Managerul INSMC, prof. dr. Nicolae Suciu, declara ca in maternitatile din tara noastra este tot mai mult promovata alaptarea naturala. Profesorul Suciu avertizeaza totodata ca: a€œPentru profilaxia celei mai de temut boli a secolului, Alzheimer, cu cat se alapteaza mai mult peste varsta de un an, cu atat varsta de recrutare va fi amanata sau boala nu se va instala deloc.”

Sondajul realizat de INSMC mai arata ca in topul femeilor care isi alapteaza exclusiv copiii pana la sase luni se afla mamele cu varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani, unele dintre ele ajunse la al doilea sau al treilea copil. La polul opus se afla mamele foarte tinere, cu varsta sub 19 ani. Dintre acestea, doar 9% si-au alaptat copilul in primele sase luni de viata.

Pentru a sustine alaptarea naturala, din anul 2011, UNICEF a lansat si in tara noastra programul a€œSpital Prieten al Copilului”. Potrivit datelor recente de pe site-ul UNICEF, 31 de maternitati erau certificate Spitale Prietene ale Copilului. in aceste maternitati, mamele beneficiaza de consilierea necesara si de sprijin acordat din timp, care le permite sa alapteze exclusiv timp de sase luni. Printre criteriile care trebuie indeplinite de aceste maternitati se numara: practicarea rooming-in-ului, care permite mamei si copilului sa ramana impreuna 24 de ore pe zi, mamele trebuie sa fie ajutate sa alapteze in primele 5 minute dupa nastere, iar nou-nascutii sa nu primeasca alte alimente sau lichide in afara laptelui matern.

Articolul precedentCancerul de piele in Romania – intre statistici si realitate
Articolul următorYoungDiab 2018