Cercetatorii au realizat un test clinic pentru un nou tratament combinat, alcatuit din trei medicamente care vizeaza eradicarea atat a tuberculozei clasice cat si a formelor rezistente la antibiotice ale acesteia.

Acest nou tratament reprezinta o speranta pentru bolnavii de tuberculoza, de aceea oamenii de stiinta vor sa lanseze testul si in tari precum Africa de Sud, Tanzania si Brazilia, acolo unde numarul pacientilor cu tuberculoza este foarte mare. La nivel mondial, anual, tuberculoza afecteaza aproximativ 1,4 milioane de oameni. Acest nou tratament i-ar putea vindeca atat pe bolnavii care sufera de tuberculoza clasica cat si pe cei care sufera de o forma rezistenta la antibiotice, in patru luni spre deosebire de cele sase, respectiv 24 de luni cat dureaza tratamentele clasice.

Testele vor dura doua luni, in opt centre repartizate din cele trei tari alese, care sunt afectate de tuberculoza si de formele rezistente ale acesteia. De asemenea, la nivel global peste 650.000 de persoane sufera de o forma a tuberculozei multirezistente, iar numarul acestora este in continua crestere. Aceasta situatie tinde sa se agraveaze deoarece tratamentele existente sunt neadaptate in fata unei infectii tot mai rezistente.