Pe langa pneumoniile obisnuite, pe care le intalnim in mod frecvent in special in perioada rece a anului, pacientii se mai pot confrunta si cu pneumonii atipice. Potrivit dr. Oana Deleanu, medic specialist pneumologie in cadrul Institutului National de Pneumologie „Marius Nasta”, astfel de pneumonii seamana oarecum cu infectiile acute de cai respiratorii superioare si nu dau modificari radiologice deosebite, asa cum s-ar intampla intr-o pneumonie normala.

„Pneumoniile atipice nu se manifesta cu febra, frison si junghi toracic. Seamana cumva cu infectiile acute de cai respiratorii superioare, seamana cu o viroza, iar radiologic nu se observa condensarea. Nici la ascultatia cu stetoscopul nu se aud ralurile. Cu toate acestea, pacientul are o stare generala proasta si, de obicei, expectoreaza mucopurulent, fara a avea alte cauze, cum ar fi sinuzita. Aceste pneumonii atipice apar in general la tineri si nu au un tablou atat de bine conturat cum o are o pneumonie franca lobara, o pneumonie tipica cu pneumococ si care in general se vindeca cu antibiotice din clasa macrolidelor. Vorbim in mod evident de tineri pentru ca in general la acestia apare pneumonia cu Legionella, insa sunt cazuri foarte rare. Legionella este microbul de aer conditionat. Practic se transmitea atunci cand existau acele aparate de aer conditionat care se foloseau pentru toata cladirea, care aveau un sistem de ventilatie comun sau chiar si in aparatele de aer conditionat nedezinfectate. in apa de acolo se pot acumula germeni si se pot transmite pe cale aeriana, aparand astfel o pneumonie atipica”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Oana Deleanu.

Potrivit specialistului in pneumologie, pneumoniile, ca orice infectie de altfel, ataca organismul imunodeprimat. Altfel spus, mai predispusi la dezvoltarea pneumoniilor sunt batranii, dar si persoanele care tin cura de slabire, care au perioade de somn scurte, sunt supusi unui stres intens. De asemenea, pneumoniile pot aparea si la pacentii care au cauze de imunodepresie, cum ar fi diabetul.

Daca acesti factori de risc nu exista, atunci pacientul nu dezvolta o pneumonie atat de usor. Totusi pentru a preveni aparitia unei pneumonii, dr. Oana Deleanu recomanda urmarea unor cure cu imunostimulente, respectiv cu vitamina C. Astfel de cure contribuie la intarirea sistemului imunitar, insa trebuie tinute numai la recomandarea si sub supravegherea medicului.