Infectiile acute de cai respiratorii superioare, afectiuni virale, sunt tot mai intalnite in perioada rece a anului si in perioada de trecere de la iarna la primavara. Desi orice persoana cu un sistem imunitar slabit poate dezvolta o infectie acuta de cai respiratorii superioare, totusi riscul este mult mai mare in cazul fumatorilor, potrivit dr. Oana Deleanu, medic specialist pneumologie in cadrul Institutului National de Pneumologie „Marius Nasta”.

„Persoanele care sunt fumatoare sunt mai predispuse la infectia de cai respiratorii superioare si, evident, la pneumonii. Iar asta pentru ca fumul de tigara duce la deprimarea mecanismelor ciliare de epurare a particulelor din atmosfera. Orice om are in nas niste perisori care au rolul de a filtra aerul pe care il inspiram. La fumatori acesti perisori sunt mai imobili si atunci filtrarea aerului nu mai are loc asa cum ar trebui”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Oana Deleanu.

Prin urmare, pentru a preveni infectiile acute de cai respiratorii superioare, pe langa imunostimulente si evitarea factorilor de risc, fumatorii ar trebui sa renunte la fumat. in acest mod vor evita nu doar infectiile de cai respiratorii superioare, ci si alte afectiuni cauzate de fumat, unele dintre acestea chiar maligne.