Un nivel optim de fier in sange contribuie la buna functionare a organismului

  0
  49

  Fierul reprezinta unul dintre elementele cheie care contribuie la buna functionare a organismului uman, incepand chiar de la nivel celular. Pentru pastrarea unui echilibru optim de fier in organism, specialistii recomanda o alimentatie sanatoasa.

  „Fier se gaseste in cantitati mai mari in alimentele de origine vegetala, dar se absoarbe mai putin, si in alimente de origine animala, care intra in componenta sangelui de fapt, hemoglobina, mioglobina si acesti fermenti, enzimele, care participa la respiratia tisulara. Deci, pentru a avea o cantite suficienta de fier in organism trebuie sa stim ca avem nevoie sa consumam alimente si de origine animala si de origine vegetala”, a declarat conf. univ. dr. Magdalena Morosanu, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

  Atunci cand nivelul de fier in organism scade, persoanele in cauza se vor confrunta cu o anemie ce poate fi recunoascuta foarte usor prin manifestarile sale. Potrivit specialistilor, astfel de anemii se intalnesc mai des la sexul feminin in special in perioada dezvoltarii.

  „Carenta de fier se manifesta in primul rand prin ceea ce noi numim anemie. Este clasica cloroza a tinerelor fete. in perioada de dezvoltare este nevoie de mai mult fier in organism, dar si in perioada pubertara cand prin pierderile de sange se accentueaza deficitul de fier. Şi atunci aceasta se manifesta prin paloare, prin oboseala, prin modificarea firului de par si prin acea culoare mai speciala, galbui-verzuie”, a mai adaugat conf. univ. dr. Magdalena Morosanu.

  Pe langa anemiile cauzate de carentele de fier in organism, pot exista si afectiuni determinate de cantitati prea mari de fier. Asadar, potrivit conf. univ. dr. Magdalena Morosanu, „exces de fier exista. Pentru ca exista anomalii congenitale in care fierul se depune sub forma de depozite, sub forma de, asa cum le numim noi, hemocromatoza si hemosiderina in anumite organe – in ficat, in splina, in maduva osoasa – si creeaza disfunctii organelor respective. in orice tesut dens se depun particule de fier care sunt forma de stocare a fierului, feritina. in aceste cazuri trebuie o terapie speciala de indepartare a fierului din organism, dar aici este un grup de boli mai speciale.”

  Articolul precedentRenuntarea la fumat are beneficii imediate asupra gravidelor sau femeilor care vor sa ramana insarcinate
  Articolul următorProf. dr. Monica Pop atrage atentia asupra pericolelor date de achizitionarea unor dispozitive medicale de pe internet