Un medicament pentru tratarea diabetului, efecte pozitive in combaterea dependentei de tutun

0
54

Un nou studiu sugereaza ca un medicament utilizat in general pentru tratarea diabetului de tip 2 ar putea fi benefic pentru fumatorii care incearca sa renunte la acest obicei. Cercetatorii italieni au descoperit ca pioglitazona, substanta activa din medicamentul pentru diabet, a atenuat efectele renuntarii la nicotina in cazul sobolanilor si soarecilor.

Simptomele de sevraj, care includ poftele, anxietatea si iritabilitatea, pot face viata foarte dificila pentru fumatorii care incearca sa se lase. Iar medicamentele oferite drept inlocuitori pentru nicotina, printre care plasturi sau sprayuri nazale, au efecte secundare precum greata, dureri de cap sau somn agitat.

 

Simptomele sevrajului, atenuate de medicament

 

Noul studiu, realizat de Universitatea din Camerino, sugereaza ca pioglitazona ar putea ajuta fumatorii sa renunte la obicei, cu efecte secundare mai putin grave.

Șobolanii au fost impartiti int doua grupuri: unul medicamentos – carora li s-a administrat o doza de 5,2 mg de nicotina in fiecare zi timp de sapte zile – si un grup de control.

in a opta zi, plasturii cu nicotina au fost indepartati si sobolanii au fost plasati in cilindri transparenti timp de 16 ore pentru observare. Printre simptomele de sevraj s-au numarat scrasnitul dintilor, tremurul si cascatul. Aceleasi efecte au fost observate si la soareci.

La sase zile de la indepartarea plasturilor, unii dintre sobolani au primit pioglitazona in doze de 15 si 30 mg/kg.

Autorii studiului au observat o reducere semnificativa a gravitatii simptomelor de sevraj in randul rozatoarelor din grupul care primise medicamente, precum si „atenuarea semnificativa a comportamentului asemanator anxietatii”.

Persoanele care abuzeaza de nicotina se confrunta cu un risc cu 30% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, au precizat cercetatorii pentru revista Journal of Neuroscience. Oamenii de stiinta au adaugat ca pioglitazona poate ajuta fumatorii diabetici sa renunte la diminuarea simptomelor fizice si emotionale de sevraj, reducand in acelasi timp rezistenta la insulina.

Fumatul tutunului este cauza care provoaca cel mai mare numar de cazuri de cancer, iar substantele chimice produse in timpul inhalarii duc la aparitia a cel putin 15 forme diferite ale bolii. Fumatul tutunului provoaca aproximativ 70 la suta din toate cazurile de cancer pulmonar, care are cea mai mare mortalitate dintre toate tipurile de cancer, scrie Daily Mail.

Potrivit specialistilor, oamenii sunt atrasi de fumat deoarece nicotina ii poate face sa se simta bine, dar obiceiul provoaca usor o dependenta puternica.

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive