Infarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat

0
52

Medicii de specialitate atrag atentia ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral nu mai sunt patologii neobisnuite in randul tinerilor. Fumatul, dieta nesanatoasa, sedentarismul si stresul sunt principalii factori declansatori, asa ca un control atent al acestor factori poate duce la diminuarea numarului deceselor.

Din pacate insa, tinerii sunt prea putin interesati sa corecteze factorii declansatori si sa respecte tratamentul prescris de doctori.

„Tinerii sa acorde o maxima atentie stilului de viata, sa respecte tratamentul daca este nevoie de acest lucru, si aici ne lovim iar atat de aderenta cat si de complienta scazuta in randul tinerilor, mai scazuta decat in randul persoanelor varstnice, si sa acorde o atentie cat mai sporita tuturor aspectelor care incep sa fie diferite fata de cum erau de obicei”, a atras atentia  dr. Alina Simion, medic specialist cardiolog.

Ea a vorbit despre factorii pe care ar trebui sa-i eliminam din viata noastra sau sa-i tinem sub control pentru a avea o inima sanatoasa. 

„Fumatul, in crestere de la varste din ce in ce mai tinere, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, valori foarte crescute ale lipidelor in sange, colesterol, si, din pacate, tocmai fractiunea aceea, LDL colesterolul, care este extrem de nociva, contribuie la formarea placilor de aterom pe arterele coronare, pe arterele carotide cu risc mare de infarct si accident vascular cerebral. Apoi, intervin o serie de factori legati de sedentarism, supragreutate, obezitate. Expunerea cronica la stres favorizeaza descarcarea unor hormoni, unor substante cu efect metabolic negativ, si, in timp, lucrurile acestea se traduc prin modificari ale lipidogramei, ale tensiunii arteriale, ale greutatii, astfel incat acesti factori capata o importanta din ce in ce mai mare” a explicat medicul.  

Durerea puternica in plin centrul pieptului, dificultatea resimtita in timpul respiratiei sau palpitatiile sunt printre primele semne care ar trebui sa ne determine sa mergem la un consult medical, spun specialistii.

„Din pacate, incidenta si prevalenta acestor boli a crescut din ce in ce mai mult inclusiv la persoanele tinere, nu mai este ceva neobisnuit sa ne lovim de patologie gen infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral la pacienti din ce in ce mai tineri. Aici sunt mai multe aspecte implicate, in primul rand stilul de viata necorespunzator. Din pacate, tinerii sunt cei mai putin atenti asupra acestor aspecte. Aceste lucruri sunt de cele mai multe ori simple, insa nu realizeaza importanta pe care ar trebui sa o aibe daca ar corecta anumiti factori”, a declarat medicul.

Analizele uzuale de sange ar trebui sa devina o prioritate in viata noastra, pentru ca anumite valori modificate le arata medicilor ca starea noastra  de sanatate este sau nu in parametri optimi.

„Fiecare dintre noi ar trebui sa ne facem macar o data pe an, sau in orice moment cand simtim ca ceva este in neregula, analizele uzuale de sange. La fel in momentul in care apare o intoleranta la efort, nu-si mai pot duce la indeplinire activitatea asa cum o faceau inainte sau apar anumite manifestari, anumite simptome gen dureri precordiale, de exemplu tuse, capacitate mai scazuta de concentrare sau alte simptome cu care nu s-au mai confruntat pana atunci”, a atras atentia dr. Simion.  

in plus, fiecare dintre noi  ar trebui sa fie pregatit sa acorde primul ajutor unei persoane care face infarct miocardic. Cunoasterea simptomelor premergatoarea unui infarct miocardic este, de asemenea, foarte importanta.    

„in primul rand, sa alerteze sistemul de ambulanta si apoi sa incerce sa acorde primul ajutor stand de vorba cu persoana respectiva, ajutand-o sa fie intr-o pozitie de siguranta, eventual daca observa ca isi pierde starea de constienta, si manevrele de resuscitare cardio-pulmonara daca ar fi cazul, pe care ar trebui sa le cunoastem cu totii. O durere puternica, precordiala sau in plin centrul pieptului, retrosternala, dificultate la respiratie, palpitatii, sunt mai multe semne care arata ca se intampla ceva cu aparatul cardio vascular, dar durerea intensa, cu transpiratii abundente obligatoriu trebuie sa ridice un semnal de alarma si trebuie luate imediat masurile necesare”, a subliniat ea.

Conform  specialistilor din Ministerul Sanatatii, in Romania aproape 60 la suta dintre decese sunt cauzate de bolile de inima, de trei ori mai mult decat mortalitatea provocata de cancer.

Conform Cartei Europene a Sanatatii Cardiovasculare, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in Europa, atat la femei, cat si la barbati. Boala cauzeaza aproape 2 milioane de decese in fiecare an in Uniunea Europeana.

Articolul precedentCancerul de piele, provocat de celulele din foliculii de par, arata un studiu
Articolul următorUn medicament pentru tratarea diabetului, efecte pozitive in combaterea dependentei de tutun