Un conservant alimentar foarte des intalnit ar putea ajuta la tratarea schizofreniei

0
58

Un studiu clinic realizat de o echipa de cercetatori din Taiwan a demonstrat utilitatea benzoatului de zodiu in tratarea schizofreniei, chiar si in cazul pacientilor care, in mod normal, nu raspundeau la tratament.

Potrivit cercetarii, conservantul alimentar intensifica efectele unui medicament pe baza de clozapina utilizat in tratarea acestei afectiuni.

La realizarea testarii clinice au participat 60 de persoane cu schizofrenie, care primeau tratament pe baza de clozapina. Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupe: una care a primit tratament placebo si alte doua in care, pacientilor, pe langa doza recomandata de clozapina, li s-a administrat si benzoat de sodiu in cantitati de un gram si doua grame pe zi. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de sase saptamani.

in urma cercetarii, oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii carora li s-a administrat si benzoat de sodiu alaturi de clozapina au prezentat o atenuare a simptomelor schizofreniei, intre care anhedonia (incapacitatea de a simti placere din lucrurile fundamentale) sau dificultatea de a realiza activitati zilnice. Mai mult de atat, s-a observat ca o doza de benzoat de sodiu s-a dovedit eficace in sporirea tratamentului pentru schizofrenie.

in plus, potrivit coordonatorului studiului, pacientii expusi benzoatului de sodiu nu au prezentat efecte secundare, iar la tratament au raspuns chiar si persoanele care, in mod normal, sunt rezistente la el.

Echipa de cercetatori a explicat ca benzoatul de sodiu s-a dovedit eficient in tratarea schizofreniei pentru ca opreste descompunerea serinei, un aminoacid care are si rol neuromodulator, adica ajuta la reglarea semnalelor electrice transmise intre celulele creierului.

in cazul persoanelor care sufera de schizofrenie, aceste semnale nu functioneaza corect, asa ca mentinerea efectului de reglementare al serinei este extrem de importanta pentru a contracara unele dintre efectele negative ale acestei tulburari, spun specialistii.

Schizofrenia este o tulburare cronica ce se caracterizeaza prin delir, halucinatii si incapacitatea de a sustine activitati. Tratamentul include medicatie antipsihotica si tratamente psihosociale. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, peste 21 de milioane de oameni sunt afectati de aceasta boala. in Romania, potrivit datelor, aproximativ 220 de mii de persoane sufera de schizofrenie.

Articolul precedentConsumul de ceai fierbinte poate contribui la riscul aparitiei cancerului esofagian la anumite persoane
Articolul următorSolutiile propuse de Coalitia pentru Diabet Pediatric pentru problemele copiilor si tinerilor cu diabet zaharat din Romania