Solutiile propuse de Coalitia pentru Diabet Pediatric pentru problemele copiilor si tinerilor cu diabet zaharat din Romania

0
200

Diabetul pediatric (diabetul de tip 1) afecteaza peste 3000 de copii si tineri din Romania, a caror viata depinde de injectarea cu insulina. Pentru acestia, insulina devine la fel de necesara ca aerul, pentru a supravietui.

Mai mult, pe langa substituirea insulinei pe care pancreasul nu este capabil sa o produca, monitorizarea nivelului glicemiei, adica a zaharului din sange, reprezinta o provocare majora, din cauza ca la varste fragede, glicemia poate avea variatii dese si bruste.

FĂRĂ monitorizare continua a glicemiei

Desi in prezent exista sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continua a glicemiei, in Romania, cei mai multi micuti sau adolescenti diagnosticati cu diabet de tip 1 sunt nevoiti sa-si masoare nivelul glicemic intepandu-se de numeroase ori in degete pe parcursul unei zile. Aceasta, deoarece Programul National de Diabet Zaharat NU include decontarea senzorilor de monitorizare continua a glicemiilor, copiii cu diabet, primind cate 4 teste de glicemie pe zi gratuit. Totusi, de cele mai multe ori acestea nu sunt suficiente, astfel ca parintii sunt nevoiti sa cumpere restul de teste necesare.

FĂRĂ teste suficiente de glicemie

De altfel, lipsa unui numar suficient de teste de glicemie este o problema critica pentru tinerii cu diabet pediatric care au implinit 18 ani. Din acel moment, acestia au acelasi regim de decontare a testelor ca si adultii, desi multi dintre ei sunt inca elevi sau vor fi studenti si nu intra automat in campul muncii. Mai exact, dupa majorat, tinerii cu diabet pediatric mai primesc doar 1 test de glicemie gratuit pe zi, in loc de 4. Astfel, tinerii se trezesc subit in situatia paradoxala de a avea 4-5 prize de insulina pe zi, dar pentru care insa nu au cum sa cunoasca nivelul glicemiei in conditiile in care statul roman le asigura teste doar pentru o singura injectie de insulina zilnic.

FĂRĂ specialisti in diabet pediatric

Infrastructura de ingrijire pentru diabetul pediatric este un alt punct problematic pentru copiii si tinerii cu diabet, din cauza lipsei medicilor specializati in diabetologie pediatrica. La nivel national exista 10-12 medici pediatri, cu competenta in „diabet, nutritie si boli metabolice” existand astfel multe judete fara niciun astfel de specialist cu competente specifice de ingrijire a copiilor cu diabet zaharat.

Diabetul de tip 1 este asociat cu multiple complicatii, iar daca nivelul glicemiei nu este corect controlat timp indelungat, complicatiile diabetului zaharat (neuropatia diabetica, piciorul diabetic, nefropatia diabetica, retinopatia, boli cardiovasculare) pot avea consecinte dizabilitante sau chiar pot pune in pericol viata. Pe langa implicatiile majore asupra sanatatii, aceste complicatii sunt asociate, pe termen lung, pe de-o parte cu costuri de ingrijire mai ridicate, dar si cu costuri sociale, in cazurile in care diabetul conduce la amputatii, de exemplu, ce ajung sa afecteze capacitatea de munca.

Copiii si tinerii cu diabet pediatric din Romania au nevoie de o ingrijire adecvata!

Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica, Asociatia „Sprijin pentru Diabet” si Asociatia Suflet pentru Dulcinei au pus bazele Coalitiei pentru Diabet Pediatric, creand un protocol menit sa identifice problemele cu care se confrunta copiii si tinerii cu diabet de tip 1 si care sa gaseasca solutii in acest sens, care sa fie transmise catre autoritatile competente.

„Problematica copiilor cu diabet zaharat este una complexa. Pentru a identifica problemele cu care acestia se confrunta si aducerea lor in atentia autoritatilor competente este nevoie de coagularea tuturor factorilor implicati, atat a parintilor, asociatiilor de pacienti, a medicilor care-i ingrijesc, iar rolul acestei Coalitii este de a crea o platforma de discutii comuna, care sa contribuie la sprijinirea copiilor si tinerilor cu diabet din Romania, astfel incat acestia sa poata beneficia de o ingrijire adecvata”, a declarat jurnalista Andreea Stroe, una dintre initiatorii Coalitiei.

Avand in vedere situatia curenta in ceea ce priveste diabetul pediatric in Romania, Coalitia pentru Diabet Pediatric si-a stabilit urmatoarele obiective:

a· Introducerea in Programul National de Diabet Zaharat a decontarii senzorilor de monitorizare continua a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu varsta pana la 18 ani. Aceasta inseamna, practic, racordarea Programului National de Diabet Zaharat din Romania la modificarile realizate in aproximativ 20 de state europene in privinta gestionarii si, implicit, a prevenirii complicatiilor diabetului folosind tehnici moderne, extrem de eficiente.

a· Obtinerea decontarii a 4 teste de glicemie pe zi pentru tinerii cu varste peste 18 ani care sunt liceeni sau studenti.

a· Accelerarea procesului de prezenta in spatiu public a informarilor legate strict de aceasta boala cronica: simptome, tratament, pericole, dar si a mediatizarii nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent care trebuie rezolvate in mod special de statul roman.

a· Crearea unor centre zonale care sa monitorizeze constant copiii cu diabet „echipati” deja cu senzori sau senzori si pompe. Acest obiectiv, ce rezulta ca finalitate a demersurilor anterioare implica necesitatea instruirii cadrelor medicale la nivelul fiecarei zone. Acestea trebuie sa se acomodeze cu noile terapii si, in consecinta, sa actioneze atunci cand situatia o impune.

a· infiintarea subspecialitatii de endocrinologie si diabet pediatric – Coalitia pentru Diabet Pediatric inainteaza Ministerului Sanatatii, respectiv Comisiei de Pediatrie din subordinea acestuia, propunerea infiintarii subspecialitatii de endocrinologie si diabet pediatric, avand in vedere ca situatia la nivel national a trecut de mult de pragul critic.

Despre Coalitia pentru Diabet Pediatric:

Coalitia pentru Diabet Pediatric este un proiect (fara personalitate juridica) care reuneste Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica, Asociatia „Sprijin pentru Diabet”, Asociatia Suflet pentru Dulcinei.

Prin acest proiect se urmarestecrearea unei voci unitare, a unui demers unitar, pentru sprijinirea copiilor si tinerilor cu diabet pediatric, prin identificarea problemelor cu care acestia se confrunta, respectiv, prin gasirea de solutii in acest sens. De asemenea, Coalitia pentru Diabet Pediatric doreste sa functioneze ca un grup de lucru pe problematica diabetului zaharat de tip 1 si sa devina partener de discutii a autoritatilor competente in vederea gasirii de solutii viabile pentru copiii si tinerii cu diabet de tip 1 insulino-dependent.

PR&Comunicare: Sanatatea Press Group – expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentUn conservant alimentar foarte des intalnit ar putea ajuta la tratarea schizofreniei
Articolul următorMembru al Confederatiei Sindicale Meridian, in stop cardiac in timpul unei intalniri la Ministerul Sanatatii