Consumul de ceai fierbinte poate contribui la riscul aparitiei cancerului esofagian la anumite persoane

0
74

Consumul regulat de ceai fierbinte este asociat cu riscul aparitiei cancerului esofagian in cazul persoanelor care fumeza si beau alcool in mod obisnuit, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori chinezi.

Potrivit Fondului International pentru studierea Cancerului, la nivel mondial, cancerul esofagian este al 8-lea cel mai des intalnit tip de cancer.

La realizarea studiului au participat 456.155 de chinezi, cu varste cuprinse intre 30 si 79 de ani, care nu sufereau de cancer, fumau si consumau alcool. Subiectii au fost monitorizati timp de aproximativ 9 ani, iar in aceasta perioada, 1731 dintre ei au fost diagnosticati cu cancer esofagian.

in urma cercetarii, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele carea beau ceai fierbinte, fumeaza si consuma alcool prezinta un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta aceasta afectiune, comparativ cu cele care nu beau ceai fierbinte, fumeza si consuma alcool.

Un risc mai mare nu a fost observat nici in cazul persoanelor care doar beau ceai fierbinte, dar nu fumeaza si nu consuma alcool. Toate aceste descoperiri i-au facut pe specialisti sa considere ca efectul concertat al acestor trei obiceiuri reprezinta un factor de risc major pentru aparitia cancerului esofagian.

Potrivit coordonatoarei studiului, Jun Lv, chinezii nu au fost alesi intamplator pentru efecturea cercetarii. China este cel mai mare consumator de ceai, dar este si o tara cu una dintre cele mai mari incidente ale cancerului esofagian.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista de specialitate Annals of Internal Medicine.

Articolul precedentO mie de doze de imunoglobulina pentru tratarea imunodeficientelor primare au sosit in tara
Articolul următorUn conservant alimentar foarte des intalnit ar putea ajuta la tratarea schizofreniei