Un angajat constiincios este mai util decat unul profesionist

0
267

Daca ar fi sa aleaga intre un angajat constiincios si unul profesionist, angajatorii rusi l-ar prefera pe primul, releva un studiu realizat de Academia de Ştiinte a Federatiei Ruse. Top-managerii din Rusia pun pe primul loc minutiozitatea si scrupulozitatea in indeplinirea obligatiilor profesionale, pe locul doi – profesionalismul, pe trei – atitudinea loiala a angajatului fata de conducere, si doar pe patru – calitatile personale ale angajatului.

Ţinand cont de acest lucru, paradoxala pare, in opinia cotidianului moscovit Novaie Izvestia, deprinderea angajatorilor rusi de a se plange pe lipsa de „cadre calificate”, in conditiile in care, potrivit studiului intitulat „Calitatile profesionale ca factor al succesului in munca”, este cu mult mai important sa gasesti un angajat constiincios.

„Constiinciozitatea in profesiile muncitoresti si ingineresti este, de fapt, parte a profesionalismului, pe care il poate creste. Un angajat constiincios isi va indeplini cu acuratete munca si va cauta mereu posibilitatea de a-si perfectiona abilitatile, lucru care nu poate sa nu placa angajatorilor, care sufera in prezent de lipsa unor asemenea oameni”, confirma Elmira Davadova, directorul unei companii de consultanta si resurse umane.

Expertul rus considera ca lipsa constiionciozitatii este determinata de valorile materiale ce domnesc in prezent in societatea moderna, valori care in ultimul timp au ajuns sa se situeze pe primul loc printre prioritatile rusilor. Aceasta stare de lucruri este influentata si de mult cunoscutul caracter al rusilor: potrivit Novaie Izvestia, o buna parte din felul delasator al rusilor este inscris in codul lor genetic. A fost remarcat demult ca rusii au o atitudine mai putin responsabila fata de munca decat americanii, iar acestia, la randul lor, se afla, din acest punct de vedere, in urma japonezilor muncitori si silitori.

Pe de alta parte, angajatii insisi sunt, in ultimul timp, din ce in ce mai putin satisfacuti de munca lor. Exista mai multe explicatii pentru acest lucru, insa principala este directia in care a evoluat societatea, careia nu-i mai sunt specifice relatiile invechite dintre sefi si simplii angajati. „Acest lucru este firesc: situatia din societate se imbunatateste, iar oamenii incep sa se gandeasca nu doar cum sa castige bani ca sa supravietuiasca”, explica Aleksandr Temnitki, cercetator-principal in cadrul Institutului de Sociologie al Academiei de Ştiinte de la Moscova, citat in final de ziarul rus.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUE a incetat importul de miere de albine din Moldova
Articolul următorInvestitie medicala de 2,7 milioane euro in Bacau