Sarea nu este otrava, apa nu e medicament

0
261

Adeptii reformelor in nutritie si in modul de viata au numit sarea drept aducatoare de moarte alba, otrava lenta, substanta distrugatoare a sanatatii, care duce la cresterea tensiunii arteriale si la distrugerea vaselor de sange. Numai ca ultimele cercetari pentru descoperirea efectelor consumului de sare asupra imbolnavirilor cardiace si ale sistemului circulator au avut un rezultat uluitor: nu consumul de sare, ci mai degraba lipsa acesteia reprezinta un risc in privinta sanatatii.

Aceasta concluzie la care au ajuns cercetatorii stiintifici de la Albert Einstein College of Medicine din New York si care contrazice clar presupunerile de pana acum a avut la baza o masuratoare in cerc foarte larg. Au fost facute cercetari pe aproape 9 000 de subiecti obisnuiti, care au implinit 30 de ani si care nu au redus consumul zilnic de sare. Elininandu-i din cercetare pe cei cu riscuri (hipertensiune, fumat, diabet), s-a dovedit ca consumul de sare in sine nu reprezinta un factor de risc. in cazul celor care consuma cea mai mica cantitate de sare, riscul de a fi expusi imbolnavirilor grave este cu 80 la suta mai mare decat in cazul celor care prefera o alimentatie cu o cantitate destul de mare de sare.

in ultima vreme incep sa cada tot mai multe mituri legate de caracterul nesanatos al unor alimente sau al modului de trai, fapt care este tot mai mult consecinta computerizarii sistemului sanitar, a interpretarilor mai inlesnite ale datelor. in tarile dezvoltate, in anii 1990, s-a inceput introducerea masiva in calculatoare a datelor privind datele personale de sanatate, astfel in tot mai multe locuri stau la dispozitie bazele de date electronice care pot fi comparate. Iar programele de analize ofera rand pe rand dovezile care dezmint datele gresite de pana acum.
Potrivit ultimului numar al revistei International Journal of Cancer, in urma unei analize care a durat cateva decenii, s-a constatat ca aparitia cancerului la san la femei nu are nicio legatura cu consumul de ceai sau cafea. Timp de 22 de ani au fost adunate datele de la peste 85 de mii de de persoane si nu s-a descoperit nici un risc ridicat de cancer la san in randul femeilor care au baut zilnic mai mult de patru cafele sau ceaiuri, in comparatie cu cele care au baut o cantitate mai mica. Ba mai mult, in cazul femeilor intrate in menopauza, riscul aparitiei cancerului la san a scazut intr-o masura oarecare la cele are au consumate cele mai multe bauturi cu cofeina, in comparatie cu cele cere au consumat cantitati mai mici.

Un alt studiu dezminte ca acrilamida, substanta care se formeaza in ulei in urma prajirii cartofilor, ar fi cancerigena. Dupa parerea cercetatorilor italieni si elvetieni, studiile de pana acum privind legatura dintre consumul de cartofi prajiti si imbolnavirile de cancer ofera o concluzie pripita. in schimb, nu s-a ocupat nimeni in mod serios de legatura existenta intre obezitate si cancer, care este mult mai verosimil raspunzatoare pentru respectivele imbolnaviri, din cauza consumului de mancaruri mult prea grase.

Tot cercetatori americani au descoperit, potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal, ca nici un fapt stiintific nu sustine presupunerea potrivit careia organismul omului are nevoie de consumarea zilnica de opt pahare de apa, adica a unei cantitati de un litru si jumatate – doi litri de apa. Daca unor persoane nu le este sete si consuma mai putina apa decat cantitatea recomandata ca fiind ideala, nu inseamna ca vor avea neaparat pietre la rinichi sau probleme de digestie. Este adevarat ca necesitatea zilnica de apa la unele persoane poate ajunge si la doi litri si jumatate, dar o parte din aceasta cantitate este acoperita de continutul de apa din alimentele consumate.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUE a incetat importul de miere de albine din Moldova
Articolul următorInvestitie medicala de 2,7 milioane euro in Bacau