Un an de la implementarea legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise

0
214

Astazi se implineste un an de cand in Romania a intrat in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Conform legii, se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, in mijloacele de transport in comun si in locurile de joaca pentru copii.

Legea nr. 15/2016 a fost prima politica cu impact direct asupra sanatatii publice in Romania, in promovarea careia s-au implicat societati medicale, organizatii de pacienti, organizatii de protejare a drepturilor copiilor si tinerilor, dar si factorii decizionali.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a sustinut pe deplin implementarea legii, Romania iesind astfel din grupul ultimelor 5 tari europene care nu respectau prevederile Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului, prevederi care se refera la protejarea cetatenilor fata de expunerea la fumul de tutun.

Legislatia privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise a fost una dintre cele mai sustinute politici publice la nivelul populatiei generale, avand un nivel de suport intre 72 si 84% inainte de adoptare (conform studiilor succesive derulate de catre Asociatia React-2015, IRES-2015 si 2016). in acelasi timp, studiul de tip Omnibus, derulat la 6 luni dupa adoptarea legii, a aratat un nivel de sustinere de 80%, incluzand un nivel de sustinere de 63% in randul fumatorilor, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Proiect 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei.

Dupa un an de la implementare, legislatia de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise este general acceptata de populatie si mediul de afaceri, de asemenea implementata adecvat si implicit, la ora actuala cetatenii Romaniei castigandu-si dreptul fundamental la un mediu curat, sanatos, fara expunere la tutun.

in ceea ce priveste efectele implementarii legii asupra sanatatii publice, primele rezultate prezentate de Ministerul Sanatatii in decembrie 2016, au fost urmatoarele: scaderea numarului de externari pentru boli atribuite fumatului in 2016 versus 2015, mai putine imbolnaviri acute provocate de tutun, conform Proiect 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei.

in perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeasi perioada din 2015 s-au inregistrat mai putine cazuri externate:

a· cu 5,4% (1.267 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru boli ischemice coronariene;

a· cu 11,5% (88 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru accident vascular cerebral;

a· cu 1,7% (638 cazuri) mai putine cazuri pentru adultii spitalizati pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;

a· cu 5,4% (708 cazuri) mai putine cazuri pentru copiii spitalizati pentru exacerbare a astmului sau pentru o infectie acuta de cai respiratorii superioare (IACRS).

Mai exact, 1.993 adulti si 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat in 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015, se arata in comunicatul transmis de Proiect 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei.

Romania a primit in acest context pentru prima data 2 din cele 4 premii acordate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru regiunea europeana, fiind considerata un model de bune practici in colaborarea dintre societatea civila si factorii decizionali pentru adoptarea unei politici publice de sanatate.

Mai departe, urmatorul obiectiv, inca din luna septembrie 2016, este adoptarea tuturor politicilor si masurilor care sa permita ca generatia care se va naste in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035. Peste 350 de organizatii non-guvernamentale au aderat deja la aceasta initiativa, printre care organizatii medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret si protejarea mediului, nascandu-se astfel Strategia Nationala Multisectoriala pentru prevenirea si reducerea consumului de tutun, dependentei de nicotina si expunerii la fumul de tutun 2017-2035, in concordanta cu principiile si obiectivele Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, conform Proiect 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei.

Astfel, societatea civila, medicala si academica din Romania continua parteneriatul cu factorii decizionali, pentru ca prima generatie fara tutun a Romaniei sa se nasca.

in Romania isi pierd viata anual 42.000 de persoane din cauza consumului de tutun, acesta fiind cauza principala de boala care poate fi prevenita.

Articolul precedentBlefaroplastia, o procedura oculoplastica cu scop estetic, dar si functional
Articolul următorStudiu: Copiii cu niveluri crescute ale acidului uric pot dezvolta in viata adulta hipertensiune arteriala