25 de ani de Diabetologie Clujeana Moderna

0
49

Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca marcheaza astazi implinirea a 25 de ani de istorie a diabetologiei moderne clujene, istorie care este asociata pana in prezent cu personalitatea prof. dr. Nicolae Hancu, care in anul 1992, alaturi de intreaga echipa pe care o conducea la acea vreme, a facut ca Centrul sa renasca.

Odata cu trecerea timpului si a cresterii numarului cazurilor de persoane cu diabet zaharat si boli metabolice, a fost nevoie de noi abordari in managementul diabetului zaharat si al ingrijirii persoanelor cu diabet, aspecte pe care prof. dr. Nicolae Hancu si profesionistii din Centru le-au avut in vedere prin initiativele ce au vizat dezvoltarea si modernizarea diabetologiei clujene, astfel incat pacientii sa beneficieze de ingrijirile cele mai bune.

De altfel, Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca a devenit nu doar o unitate medicala moderna, ci si o adevarata scoala de diabetologie, aici formandu-se de-a lungul celor 25 de ani numerosi specialisti.

in prezent, Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca include o Sectie Clinica, cu 25 de paturi – unde activeaza 4 medici cu o vasta experienta in domeniu (prof. dr. Gabriela Roman, conf. dr. Ioan Andrei Veresiu – Şef de Sectie, conf. dr. Cornelia Bala, dr. Silvia Iancu) si 12 asistente medicale si unde sunt spitalizati anual peste 1000 de pacienti din Cluj, dar si din alte judete. Centrul include de asemenea Sectia de Internari de zi cu 3 paturi, 5 cabinete de consultatie in specialitatea Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, unde sunt vazuti zilnic aproximativ 200 de pacienti, sali de asteptare pentru pacientii programati la cabinetele din ambulator, un Cabinet de picior diabetic, de altfel si primul de acest tip infiintat in tara noastra, un Cabinet de Psihologie, o sala de tratament, precum si doua sali de lucrari practice pentru studenti.

in cadrul Centrului a fost infiintat si un Cabinet de Educatie terapeutica pentru persoanele cu diabet si s-a format, pentru prima data in tara noastra, o echipa specializata in insulinoterapie cu pompa de insulina.

Toate acestea au facut ca in prezent Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Cluj-Napoca sa se bucure de recunoastere atat nationala cat si internationala si sa devina un centru de referinta.

Articolul precedentBlefaroplastia, o procedura oculoplastica cu scop estetic, dar si functional
Articolul următorStudiu: Copiii cu niveluri crescute ale acidului uric pot dezvolta in viata adulta hipertensiune arteriala