Societatea Romana de Glaucom: Peste 140.000 de romani au glaucom

0
331

La ora actuala exista 80 de milioane de pacienti cu glaucom la nivel mondial, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar in Romania peste 140.000 de persoane sufera din cauza acestei afectiuni, estimeaza Societatea Romana de Glaucom, potrivit unui comunicat de presa primit la adresa www.sanatateatv.ro.

Glaucomul nu doare, iar cei afectati nu au simptome in afara de ingustarea campului vizual, atfel incat diagnosticul se pune tarziu. De aceea, recomandarea cea mai importanta pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic. Astfel, orice persoana, fara probleme de vedere, cu varsta pana in 40 de ani trebuie sa isi faca un control oftalmologic o data la patru ani. intre 40 si 54 de ani, controlul trebuie efectuat o data la 3 ani, intre 55 si 64 de ani – o data la 2 ani, iar peste 65 ani – anual sau chiar o data la 6 luni. in ceea ce priveste persoanele cu factor de risc ridicat, acestea trebuie sa se testeze o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani.

Factorii de risc ai glaucomului sunt diabetul si istoricul de glaucom in familie. Alti factori de risc sunt presiunea intraoculara crescuta, varsta si miopia severa.

„Vederea pierduta din cauza glaucomului nu poate fi recuperata. Boala este ireversibila, nu poate fi tratata, dar poate fi tinuta sub control. De aceea, este esential ca oamenii sa mearga regulat la consultatii, astfel incat medicul sa poata prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul in care se afla boala in acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacientii diagnosticati sa revina la medic, pentru urmarirea bolii”, a declarat, in comunicatul de presa, conf. dr. Vasile Potop, membru in conducerea Societatii Romane de Glaucom.

Glaucomul este raspunzator pentru 12% dintre cazurile de orbire, 4,5 milioane de pierzandu-si vederea din cauza acestei boli, la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Aproximativ 3% din populatia de peste 40 de ani sufera de glaucom la nivel global si 2% la nivel european. Mai mult decat atat, pana la 50% dintre pacientii care traiesc in tarile dezvoltate nu sunt constiente ca au glaucom, iar in tarile mai putin dezvoltate, procentul persoanelor care sufera de glaucom fara sa stie se ridica la 90%.

in perioada 12-18 martie este marcata Saptamana Mondiala a Glaucomului. Medicii oftalmologi atrag atentia asupra acestei afectiuni care poate duce la orbire daca nu este tratata.

Articolul precedentBlefaroplastia, o procedura oculoplastica cu scop estetic, dar si functional
Articolul următorStudiu: Copiii cu niveluri crescute ale acidului uric pot dezvolta in viata adulta hipertensiune arteriala