17 Martie, Ziua Mondiala a Somnului

0
61

Ziua Mondiala a Somnului, marcata astazi pentru al 10-lea an consecutiv, isi doreste sa sensibilizeze publicul la nivel mondial cu privire la tulburarile de somn si impactul acestora asupra vietii, dar si asupra sistemului de sanatate si societate.

Ziua Mondiala a Somnului se desfasoara in anul 2017 sub sloganul „Dormi linistit. incurajeaza viata”. Se doreste astfel tragerea unui semnal de alarma cu privire la importanta somnului in buna functionare a organismului si in preventia unor afectiuni.

Desi cele mai multe tulburari de somn pot fi prevenite sau tratabile, aproximativ o treime dintre pacienti cauta sprijinul unui profesionist cu competente in somnologie, se arata intr-un comunicat de presa al Societatii Mondiale a Somnului postat pe site-ul organizatiei.

in ceea ce priveste prevalenta bolilor, cercetarile au aratat ca riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral este mult mai crescut in cazul persoanelor care au sindrom de apnee in somn obstructiva (SASO). Insuficienta cardiaca reprezinta o alta patologie raspandita in 12-16% din cazurile cu SASO, potrivit Societatii Mondiale a Somnului.

in ceea ce priveste impactului tulburarilor de somn in starea de sanatate mintala, studiile au aratat ca persoanele cu insomnie sufera frecvent de anxietate si depresie.

O alta consecinta grava a privarii de somn este atipirea la volan.

Pentru a imbunatati calitatea somnului, Societatea Mondiala a Somnului recomanda populatiei sa respecte cateva reguli de igiena somnului, printre care: stabilirea unei ore de culcare si a unui timp de trezire, o durata a somnului de dupa-amiaza nu mai mare de 45 de minute, evitarea consumului unei cantitati excesive de alcool cu patru ore inainte de culcare si evitarea fumatului, evitarea consumului de produse care contin cofeina (cafea, ceai, ciocolata si bauturi acidulate) cu sase ore inainte de culcare si a alimentelor grele, condimentate sau care contin zahar cu patru ore inainte de culcare. De asemenea, miscarile fizcie trebuie efectuate regulat dar nu chiar inainte de culcare, camera de dormit trebuie sa fie bine aerisita si cu o temperatura optima, toate zgomotele care distrag atentia trebuie eliminare, iar sursele de lumina trebuie indepartate.

Ziua Mondiala a Somnului a fost initiata de Societatea Mondiala a Somnului.

Articolul precedentBlefaroplastia, o procedura oculoplastica cu scop estetic, dar si functional
Articolul următorStudiu: Copiii cu niveluri crescute ale acidului uric pot dezvolta in viata adulta hipertensiune arteriala