Un alt transplant de rinichi la Fundeni

0
237

Un alt transplant de rinichi a fost efectuat, recent, la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal de la Institutul Fundeni, a declarat, pentru AGERPRES, seful Centrului de Transplant Renal, prof.dr. Ionel Sinescu.

Organele au fost prelevate de la o fetita de 8 ani, din Craiova, in acest fel fiind salvate doua persoane. Parintii fetei si-au dat acordul pentru transplant.
„Femeia de 30 de ani, pe dializa de un an, si barbatul de 25 de ani care au primit cei doi rinichi se simt bine”, a afirmat prof.dr. Ionel Sinescu.
El a explicat ca a fost necesara testarea a opt pacienti pana cand s-au gasit cei doi compatibili si cu o masa corporala mai mica.
Prof.dr. Ionel Sinescu a mentionat ca institutul a ajuns la 902 persoane transplantate. in Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal, in perioada iunie 1997 – iunie 2008, au fost efectuate 900 de transplanturi renale, dintre care 51 la copii, cu rinichi recoltati de la donatori in viata si de la donatori aflati in moarte cerebrala, a spus specialistul.

La 11 ani de la inceputul efectuarii acestei proceduri la Fundeni, 748 de pacienti care au facut transplant au rinichiul functional – 83,1% – procentaj ce depaseste rezultatele centrelor europene cu experienta.
Prin rezultatele obtinute, densitatea activitatii si organizare, Centrul de Transplant Renal „Fundeni” reprezinta un punct de referinta pe harta europeana si internationala a transplantului renal.
Totodata, luni, la Spitalul de Urgenta Floreasca, au inceput demersurile pentru recoltare de la al 28-lea donator, aflat in moarte cerebrala, o femeie in varsta de 31 de ani, cu politraumatisme ca urmare a unui accident rutier, a declarat pentru AGERPRES, directorul Agentiei Nationale pentru Transplant, dr.Victor Zota.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentConsiliere psihologica pentru fetita de 11 ani care a avortat
Articolul următorHaos in infiintarea si functionarea punctelor de prim ajutor pe litoral