Ultrasunetele reprezinta metoda contraceptiva cea mai eficienta in cazul barbatilor, potrivit cercetatorilor din Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe soareci, in cadrul caruia au reusit sa distruga cu ajutorul vibratiilor mecanice spermatozoizii soarecilor de laborator.

Mai exact studiul a constat in aplicarea asupra testiculelor soarecilor testati fluxuri de ultrasunete de trei megahertzi. Astfel legatura dintre testiculele soarecilor si emitatorul de ultrasunete este asigurata de o solutie salina incalzita la temperatura de 37 de grade Celsius, cu scopul de a realiza conductivitatea vibratiilor emise. Cercetatorii au reusit dupa doua sedinte de cate de 15 minute sa reduca la zero numarul spermatozoizilor viabili ai soarecilor participanti la experiment.

Un barbat elibereaza la fiecare ejaculare in medie 39 de milioane de spermatozoizi, iar daca numarul este mai mic de 15 milioane, concentratia spermatozoizilor din sperma umana este considerata ca fiind scazuta. Spre deosebire de oameni, soarecii raman fertili chiar si cu o concentratie mica de spermatozoizi.

in urma acestor rezultate, cercetatorii au afirmat ca sunt necesare studii suplimentare pentru a determina perioada de timp cat dureaza efectul contraceptiv si daca sedintele repetate cu ultrasunete afecteaza starea de sanatate a pacientilor.