Uleiul de avocado contine un anumit tip de antioxidanti, substante care incetinesc procesul de imbatranire prin distrugerea radicalilor liberi, potrivit oamenilor de stiinta din Mexic. Se pare ca antioxidantii din uleiul de avocado au capacitatea de a patrunde chiar si in interiorul mitocondriilor celulare, spre deosebire de antioxidantii din alte fructe.

Mai exact, antioxidantii sunt singura arma care lupta cu radicalii liberi, mai ales atunci cand acestia se acumuleaza in cantitati mari in organism. Radicalii liberi sunt produsul metabolizarii alimentelor, dar si expunerii la fumul de tigara, la noxele din atmosfera si la radiatii. in urma patrunderii radicalilor liberi in mitocondrii se stopeaza producerea de energie, iar celulele mor. Astfel, radicalii liberi sunt raspunzatori atat de accelerarea procesului de imbatranire, cat si de producerea inflamatiilor la nivelul arterelor si al creierului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii mexicani au expus in laborator celule de drojdie combinate cu ulei de avocado unei concentratii foarte mari de fier, care produce cantitati impresionante de radicali liberi. Rezultatele ulterioare au aratat ca celulele de drojdie au supravietuit, ceea ce i-a determinat pe oamenii de stiinta sa creada ca acest fenomen se poate aplica si oamenilor.