Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat un document conform caruia, la nivel mondial, numarul deceselor provocate de imbolnavirile de rujeola (pojar) a scazut in ultimii zece ani cu aproape 75%. Cu toate acestea, oficialii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca aceasta scadere este importanta, dar nu semnificativa, deoarece nu s-a atins obiectivul major de 90%.

Un risc crescut de mortalitate determinat de focarele de pojar s-a inregistrat in zone precum Africa si India, regiuni foarte sarace in care copiii nu erau imunizati prin vaccin. Campaniile de vaccinare din perioada 2000-2010 au reusit sa salveze aproximativ 9,6 milioane de copii de potentialele imbolnaviri mortale de rujeola. in aceeasi perioada numarul deceselor a scazut de la aproximativ 535.300 la 139.300, adica cu 74%.

Cu toate acestea, raportul nu poate fi foarte exact in conditiile in care datele folosite in alcatuirea lui provin din 65 de tari. in ceea ce priveste celelalte 128 de tari, Organizatia Mondiala a Sanatatii a folosit estimari si modele statistice. Astfel, au fost obtinute valori mai mult sau mai putin aproximative in ceea ce priveste incidenta mortalitatii provocate de pojar in randul copiilor.

Pojarul este o boala infectioasa care afecteaza in primul rand copiii. Boala se manifesta prin tuse, febra, secretii nazale si oculare si prin aparitia unor eruptii cutanate. in cazul femeilor insarcinate, rujeola poate provoca nasteri premature sau chiar pierderi de sarcina. in ceea ce priveste rata de mortalitate, aceasta este intre 1 si 2 la 1.000 de cazuri de imbolnaviri.