UE trage un semnal de alarma privind bacteriile rezistente la antibiotice in Romania

0
35

Semnal de alarma privind Romania, tras de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Potrivit celui mai recent raport, tara noastra este ”campioana” la o serie de specii de bacterii rezistente la antibiotice. Este vorba, printre altele, despre proportia cazurilor Pseudomonas aeruginosa rezistente la piperacilina +/-tazobactam, la aminoglicozide, la carbapeneme, dar si la proportia cazurilor de Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilina, precum si la cea a Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Raportul vizeaza, in total, opt specii bacteriene invazive, izolate din sange sau din lichidul cefalorahidian. Este vorba de: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis si Enterococcus faecium.

Pseudomonas  aeruginosa este o bacterie ce se gaseste in medii acvatice in natura. Este o cauza majora de infectii la pacientii internati, cu sistem imunitar slabit. Poate provoca, printre altele, pneumonii sau infectii ale tractului urinar.

Streptococcus  pneumoniae este o cauza comuna de infectie, in special in randul copiilor mici, persoanelor in varsta si pacientilor cu sistem imunitar slabit. Poate provoca multe tipuri de boli, de la pneumonie, la otita medie sila meningita.

Staphylococcus aureus colonizeaza frecvent pielea si narile oamenilor sanatosi. Este un microorganism implicat in infectii atat in comunitare, cat si intraspitalicesti. Infecţia poate fi de gravitate medie, dar poate duce şi la deces. Ajunse in sange, bacteriile pot afecta orice parte a corpului, inclusiv organele interne, inima sau oasele.

 

Ce este rezistenta la antibiotice?

 

Bacteriile au rezistenţa la antibiotice cand anumite antibiotice şi-au pierdut capacitatea de a omori sau de a stopa creşterea bacteriilor. Unele bacterii sunt rezistente in mod natural la anumite antibiotice (rezistenţa intrinseca sau innascuta). O problema şi mai ingrijoratoare survine cand unele bacterii, in mod normal vulnerabile la antibiotice, devin rezistente ca urmare a modificarilor genetice (rezistenţa dobandita). Bacteriile rezistente supravieţuiesc in prezenţa antibioticelor şi continua sa se multiplice cauzand prelungirea afecţiunilor sau chiar decesul. Infecţiile cauzate de bacteriile rezistente pot necesita mai multa ingrijire şi, de asemenea, antibiotice alternative mai scumpe care pot genera efecte secundare mai grave.

Creşterea rezistenţei la antibiotice ameninţa eficacitatea actuala şi viitoare a antibioticelor.

Estimari recente bazate pe datele EARSNet  (Reteaua europeana de supraveghere a rezistentei la antimicrobiene) arata ca, in fiecare an, peste 670.000 de infectii se inregistreaza in UE in cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Mai mult, aproximativ 33.000 de decese sunt consecinta directa a acestui tip de infectii. Povara financiara pentru sistemele de sanatate din UE/Spatiul Economic European este de aproximativ 1,1 miliarde de euro.

 

Comunicarea cu pacienţii este esenţiala

 

 Studiile arata ca satisfacţia pacienţilor in ingrijirea primara depinde de comunicarea eficienta mai mult decat de primirea unei reţete pentru antibiotice, iar prescrierea unui antibiotic pentru o infecţie a cailor respiratorii superioare nu scade rata vizitelor ulterioare la medic. Recomandarile medicale profesionale influenţeaza percepţiile şi atitudinea faţa de boala lor şi nevoia perceputa de antibiotice, in special atunci cand sunt informaţi cu privire la ce trebuie sa se aştepte in cursul bolii, inclusiv perioada realista de recuperare şi strategiile de autotratament. Medicii care prescriu medicamente in cadrul ingrijirii primare nu trebuie sa aloce mai mult timp consultaţiilor care implica oferirea de alternative prescrierii de antibiotice. Studiile arata ca aceasta se poate realiza in acelaşi timp mediu necesar unei consultaţii, menţinand totodata un grad ridicat de satisfacţie a pacienţilor.

Articolul precedentCNAS are un nou presedinte
Articolul următorZiua mondiala de lupta impotriva BPOC