Oamenii destiinta olandezi, pasi catre gasirea unui tratament pentru scleroza multipla

0
37

Oamenii de stiinta olandezi spera ca au facut pasi importanti catre gasirea unor tratamente pentru scleroza multipla (MS). Asta dupa ce cercetatorii de la Universitatea Radboud din oraşul olandez Nijmegen au descoperit multiple variaţii de ADN care indica un risc mai mare de a dezvolta MS.

National MS Fund, o instituţie olandeza care strange fonduri pentru a finanţa cercetarile pentru tratamentul şi vindecarea MS, a explicat ca descoperirea cea mai importanta este o variaţie genetica, una care indica un risc mai mare de a dezvolta scleroza multipla. in urma unei reacţii autoimune a corpului, invelişul protector din jurul nervilor este atacat şi afectat iar ca rezultat nervii raman expuşi şi sunt incapabili sa mai transmita semnale spre creier, ceea ce ce duce la paralizie.

Cercetatorii au comparat ADN-ul membrilor unei familii cu MS cu cei ai unei familii sanatoase şi, analizand ambele profile, au descoperit diferite variaţii genetice ce influenţeaza dezvoltarea acestei boli, ceea ce a constituit „baza de investigaţie şi de urmarire”, scrie Agerpres.

Potrivit lui Geert Poelmans, cercetator asociat la Departamentul de Genetica Umana, rezultatele cercetarii de urmarire „indica in ultima instanţa dezvoltarea de noi tratamente pentru a combate MS pe termen lung”, folosind celule prelevate din pielea pacienţilor cu MS, pentru a cultiva celule stem, cu o durata de timp de doi ani pentru realizarea de studii şi cu un cost aproximativ de 750.000 de euro.

MS este o boala a sistemului nervos central care intrerupe fluxul de informaţie in interiorul creierului şi intre creier şi corp şi, deşi inca nu se i cunoaşte inca originea, cercetatorii sunt de parere ca o combinaţie de factori medio-ambientali şi genetici poate creşte riscul dezvoltarii acestei boli.

Articolul precedentCNAS are un nou presedinte
Articolul următorZiua mondiala de lupta impotriva BPOC