UE poate accesa inițial 300 de milioane de vaccinuri AstraZeneca și opțional alte 100 de milioane de doze

0
379

Uniunea Europeană poate accesa inițial 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, iar opțional alte 100 de milioane de doze, potrivit contractului cadru încheiat între Comisia Europeană, în numele statelor membre, și compania Oxford AstraZeneca.

Reamintim că marți, 12 ianuarie 2021, Universitatea Oxford și AstraZeneca a devenit al treilea dezvoltator de vaccin împotriva COVID-19 care a depus la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) solicitarea pentru obținerea autorizației condiționate de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca.

Comparativ cu vaccinurile dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech și Moderna, vaccinul dezvoltat de Oxford AstraZeneca se bazează pe altă tehnologie și anume vector viral nereplicativ, informează platforma Ro Vaccinare.

Potrivit sursei citate, este posibil ca în urma evaluării datelor puse la dispoziție de companie, la întâlnirea comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP), din 29 ianuarie, EMA să emită o recomandare pentru autorizarea condiționată a primului vaccin împotriva COVID-19 bazat pe vector viral nereplicativ.

”Acesta nu va fi primul vaccin care se bazează pe această tehnologie ce a fost autorizat la nivelul UE: în iulie 2020, compania Janssen a obținut autorizare condiționată pentru un vaccin cu aceeași tehnologie pentru prevenția Ebola. O evaluare atât de rapidă este posibilă deoarece EMA a avut deja la dispoziție o parte dintre date, în cadrul unui sistem de evaluare continuă. Acest sistem de evaluare continuă este rezultatul unor eforturi coordonate la nivelul Uniunii Europene pentru a face față urgenței medicale generate de pandemia COVID-19. Astfel, EMA a putut examina, înainte de depunerea efectivă a documentației care însoțește cererea de autorizare pentru punere pe piață, o serie de informații cu privire la calitatea vaccinurilor (de exemplu informații despre compuși și despre producerea lor), dar și cu privire la rezultatele testelor de laborator. De asemenea, EMA a examinat, pe măsură ce au fost disponibile, și datele inițiale referitoare la eficacitatea și siguranța vaccinului, așa cum au rezultat acestea din studiile clinice.”, se arată în informarea Ro Vaccinare.

Articolul precedentEXCLUSIV SNMF:Medicul care renunță la pacienții ce refuză vaccinarea,un profesionist ce a analizat deciziile
Articolul următorIGPR: Fals psiholog, angajat timp de 20 de ani la un spital din Târgoviște