Tulburarea conversiva sau isteria este o afectiune psihiatrica care are capacitatea de a transforma unele tensiuni psihice in manifestari corporale. Aceasta tulburare este o tulburare centrala in medicina, tocmai din cauza dificultatii de diagnostic, pentru ca medicul de orice specialitate, alta decat psihiatrie sau neurologie, pune simptomele conversive pe seama unui microb aflat in organism sau pe o dereglare metabolica.

Conversia sau isteria este o boala foarte zgomotoasa. Ea impresioneaza publicul prin manifestarile pe care le are, dispera familia si mai ales partenerul de cuplu, iar pacientul ridica un adevarat templu suferintei lui, care intotdeauna este atipica si de aici greutatea si dificultatea medicului de a gasi o vindecare.

in cele mai multe cazuri tulburarea conversiva afecteaza persoanele cu statut socio-economic scazut. „Multi oameni nu au un model cultural in a descrie suferinta psihologica si de aceea este o diferenta extraordinara intre populatiile rurale si populatiile urbane, mai modificate in ceea ce se numeste invatare sociala. Populatiile mai primitive au forme mai grave de conversie. Vedem ca la noi anumite etnii, grupuri etnice sau subculturi au o expresie mai puternica a acestor boli conversive. Multi specialisti au spus ca tulburarile somatoforme, tulburarile de expresie corporala care au la baza o suferinta psihica sunt tulburari conversive”, a conchis prof. univ. dr. Florin Tudose, seful Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Un articol despre acest subiect gasiti aici