Reformarea sistemului sanitar din Romania reprezinta in opinia specialistilor principala modalitate prin care sistemul ar putea functiona la standarde de calitate mult mai inalte. Desi au fost incercari in acest sens, totusi nici in 2012 nu se poate vorbi de o incepere a reformei in sanatate. Mai mult decat atat, daca lucrurile nu se vor reglemeta in viitorul apropiat atunci s-ar putea vorbi de o criza acuta de personal medical calificat in sistemul de sanatate romanesc, lucru sustinut chiar de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Lucian Duta, in cadrul unei intalniri care a avut ca subiect de dezbatere reforma sanatatii.

a€œEu cred ca provocarea urmatorilor ani, provocarea societatii romanesti, provocarea guvernelor care vor veni, ar trebui sa fie reformarea profunda a intregului sistem sanitar romanesc. Avem pe de o parte pacienti nemultumiti de calitatea serviciilor medicale. Avem pe cealalta parte doctori care pleaca din Romania. De aceea eu consider ca principala vulnerabilitate a sistemului sanitar romanesc in urmatorii ani va fi lipsa acuta de personal medical, mai ales de personal medical calificat. Degeaba la un moment dat ai personal medical daca acel personal nu indeplineste anumite standarde de pregatire profesionala. Spun acest lucru deoarece reforma sanatatii are o legatura extrem de importanta cu reforma care ar trebui sa se produca la nivelul varfurilor universitatilor de medicina. Din pacate calitatea invatamantului medical universitar romanesc, pe masura ce trec anii, incepe sa devina din ce in ce mai scazuta. Cei mai multi dintre medicii care intra in rezidentiat se gandesc inca din primul an deja cum sa paraseasca Romania”, a declarat dr. Lucian Duta.

Pe de alta parte, presedintele CNAS a subliniat si necesitatea cresterii fondurilor alocate sanatatii. Potrivit acestuia, fondurile alocate ar trebui sa atinga doua mari scopuri, si anume „cresterea calitatii serviciilor medicale si, un lucru de care din pacate ne ferim de foarte multe ori sa vorbim, cresterea veniturilor medicilor astfel incat sa impiedice exodul acestora. A doua cale prin care ar putea creste fondurile ar fi transferul de la bugetul de stat, iar a treia cale teoretica este sa crestem cotele alocate CAS-urilor”.

in ceea ce priveste cresterea veniturilor medicilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatatea a facut o simulare din care a reiesit ca pentru a dubla salariile doctorilor ar fi nevoie de o injectie de capital de aproximativ 600-700 de milioane de euro pe an.