Tulburarea conversiva este acea tulburare care converteste, care transforma simptomepsihice, tensiuni psihice in simptome somatice, corporale. Tulburarea de conversie este o tulburare centrala in medicina, deoarece diagnosticul este foarte greu de stabilit de medicul de alta specialitate, alta decat psihiatrie si neurologie, a declarat prof. univ. dr. Florin Tudose, seful Sectiei Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti, intr-un interviu pentru Sanatatea TV.

Tulburarea de conversie este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice. Exista o mare diferenta in ceea ce priveste frecventa la sexul masculin si la cel feminin. Mai exact femeile sunt mai predispuse tulburarii de conversie. De asemenea tulburarea de conversie sau isteria, asa cum mai este ea denumita, apare la orice varsta, de la varste fragede pana la varste inaintate.

Simptomele tulburarilor conversive pot imbraca mai multe forme. Tulburarea conversiva are puterea de a afecta auzul, vazul, vorbitul si functia motorie. „Cel mai tipic exemplu de conversie sunt crizele conversive, crizele de isterie sau crizele de nervi. Aceste crize de nervi sunt insotite si de o modificare a nivelului de constienta a pacientului. Cel mai grav este ca boala se poate manifesta prin crize ce pot produce numeroase parestezii si paralizii „, atentioneaza prof. univ. dr. Florin Tudose.

Pentru pacientul care sufera de tulburari conversive, crizele de isterie nu sunt periculoase decat in sensul ca ulterior mediul social incepe sa-l respinga si atunci se va simti marginalizat, fapt ce va intari starea de frustare. Mai mult decat atat, pacientul va deveni dependent de cei din jur. Conversia ii afecteaza capacitatea de a relationa si de a lucra.

Tulburarea conversiva sau isteria se poate trata cu ajutorul medicatiei, insa trebuie sa fie insotita si de sedinte de psihoterapie.

„Cu toate acestea, mult mai eficiente in tratamentul conversiei sunt metodele psihoterapeutice. Cu siguranta multe terapii isi arata utilitatea in tulburarea conversiva”, sustine prof. univ. dr. Florin Tudose, seful Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Psihoterapiile si uneori psihoterapiile de grup dau rezultate mai bune decat tratamentele medicamentose, cu conditia ca diagnosticul sa arate clar ca este vorba despre o tulburare conversiva.

Un articol despre acest sibiect gasiti aici