Treburile casnice reduc riscul de aparitie a cancerului mamar

0
18

Treburile casnice obisnuite, cum ar fi stergerea prafului, spalarea podelelor, curatarea cu aspiratorul, pot reduce riscul de aparitie a cancerului la san cu pana la 30%, potrivit www.bbc.co.uk.

Peste 200.000 de femei din noua tari ale Europei au participat la un studiu care a demonstrat faptul ca munca in gospodarie are un rol protector mai puternic decat cel al sportului si al unei slujbe ce implica activitati fizice. La studiu au participat femei care petreceau in medie, 16-17 ore pe saptamana gatind, spaland si facand curatenie.

Oamenii de stiinta cunosteau faptul ca activitatea fizica reduce riscul de aparitie a cancerului la san, insa nu le era foarte clar cat de mult trebuie sa exerseze femeile si ce tipuri de exercitii sunt mai eficiente. Specialistii au analizat mai multe tipuri de activitati desfasurate de femeile aflate atat la pre-menopauza cat si la post-menopauza. Astfel, rezultatele au aratat ca in cazul femeilor aflate la pre-menopauza, treburile gospodaresti reduc cu aproximativ 30% riscul de aparitie a cancerului mamar. in ceea ce priveste femeile aflate la post-menopauza activitatile casnice reduc cu 20% riscul de cancer. De asemenea pe toata perioada cercetarii, specialistii s-au confruntat cu 3.423 cazuri de cancer mamar.

Ad in title
Articolul precedentExcesul de alcool impiedica refacerea dupa experiente traumatizante
Articolul următorMinisterul Sanatatii va verifica conditiile igienico-sanitare din unitatile de invatamant din tara