in Romania numarul persoanelor infectate cu hepatita C este de aproximativ 650.000, ceea ce situeaza tara nostra pe locul cinci in Europa din punct de vedere al numarului estimat de persoane infectate. Aceasta cifra oficiala include si numarul celor care nu au fost diagnosticati si traiesc cu virusul, punandu-si in pericol atat propria viata, cat si pe cea a celor din jur. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat studiile arata ca, pana in anul 2030, numarul de cazuri de ciroza hepatica si cancer hepatic din Romania se va dubla, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia SanatateaTV.ro

Romania se confrunta cu doua mari probleme in ceea ce priveste hepatita de tip C. in primul rand tara noastra nu beneficiaza de un program de screening care sa ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC si la inceperea tratamentului intr-un timp cat mai scurt. O a doua problema cu care Romania se confrunta este procentul mic de pacienti diagnosticati cu VHC care ajung sa fie tratati cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, in Romania sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane – adica mai putin de 10%.

in acest context, reprezentantii Ministerului Sanatatii, asociatiilor de pacienti si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate doresc sa puna bazele unui program national de diagnosticare, genotipare si tratare a infectiei virale C. De asemenea, se doreste facilitarea accesului pacientilor la terapia de ultima generatie, vitala pentru majoritatea bolnavilor cu Hepatita C din Romania, in special acei bolnavi care nu au raspuns la tratamentul standard si care nu au nicio alternativa de tratament in acest moment.

a€œLa hepatita C, avem sanse foarte mari de vindecare, de peste 80%, aici incluzand si faptul ca pacientii nu mai transmit virusul mai departe. in 2001, eu am facut un plan pentru HIV si m-am tinut de el indiferent ce culoare politica a trecut prin Minister. Am spus ca singura culoare a sanatatii este culoarea alba si am mers mai departe si am implementat planul de tratament. Asta trebuie sa facem si pentru hepatita C, fara nicio intarziere, pentru ca putem salva multe vieti”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, presedinte al Comisiei de Boli Infectioase din Ministerul Sanatatii.

„Hepatita C este cunoscuta ca „ucigasul tacut” din cauza lipsei simptomelor pana in etapele avansate ale bolii. Ca atare, aceasta boala reprezinta o problema serioasa de sanatate publica in tari unde prevalenta este ridicata, precum Romania si Scotia”, a afirmat Stephen Barclay, medic gastroenterolog si hepatolog la National Health Service din Glasgow, Scotia.