Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea infantila, cu o rata de 9,4 la 1000 de copii nascuti vii in 2011, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica. Mai mult decat atat, la nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. in ceea ce priveste Romania, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar cauza principala a mortalitatii infantile o reprezinta nasterile premature, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTv.ro.

Pentru a atrage atentia asupra acestei realitati, Salvati Copiii Romania organizeaza in data de 16 octombrie, de Ziua Internationala a Alimentatiei, „Maratonul International al Copiilor”, la care vor participa 235 de copii romani. Participantii de la sapte cluburi scolare sportive romanesti cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, vor intra in competitia globala de alergare a distantei de maraton in stafeta, in ture de 200 de metri, alaturi de 20.000 de copii din 40 de tari precum Australia, Cambogia, China, Indonezia, Afganistan, India, Kenya, Uganda, Nigeria, SUA, Brazilia, Mexic, Germania.

a€œMaratonului International al Copiilor” face parte din programul de reducere a mortalitatii in randul copiilor mai mici de 5 ani, a€˜Fiecare copil conteazaa€™, iar scopul sau este acela de a atrage atentia liderilor lumii asupra fenomenului de malnutritie a copiilor, a treia cauza principala in lume a deceselor acestora. Conform datelor statistice oferite de Centrul National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, in Romania, 8601 de copii erau inregistrati cu malnutritie proteino-calorica in semestrul 1 al anului 2011 si 8085 de copii in semestrul 1 din 2012 (in 2012, 2148 de copii reprezinta cazuri noi). in anul 2010, din cauza malnutritiei proteino-calorice au murit 100 de copii.

a€œAceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, prin educarea femeilor insarcinate si a mamelor cu privire la cresterea, ingirjirea si necesitatile nou-nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Nevoia unui program de nutritie sanatoasa si echilibrata, precum si o activitate fizica adecvata varstei copilului sunt esentiale in cresterea armonioasa a acestuia”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.