Tratamentul ca loterie

0
307

in medie, unul din sapte medicamente comercializatein tarilein curs de dezvoltare este fals sau neconform cu standardul, arata rezultatele unui studiu publicat de curandin JAMA Network Open. Aceste rezultate sunt deosebit deingrijoratoare: accesul la medicamente este esentialin efortul de a reduce morbiditatea si mortalitatea la nivel global.in acest context, medicamentele falsificate sau neconforme cu standardul pot fi ineficiente, daunatoare sau,in unele cazuri, chiar mortale.

Cercetatorii de la Universitatea din Carolina de Nord au realizat un review sistematic ce a inclus 265 de studii care au analizat mai mult de 400.000 de mostre de medicamente si o meta-analiza care a inclus 96 de studii si aproape 68.000 de mostre de medicamente. Toate studiile inclusein acest review analizau fie prevalenta medicamentelor falsificate sau neconforme, fie calitatea medicamentelor esentiale sau povara financiara asociata tranzactionarii de medicamente neconforme. Ei au gasit o prevalenta medie a medicamentelor falsificate si/sau neconforme de 13,6%in tarile cu venituri mici si mijlocii / astainseamna ca din sapte cutii de medicamente, una este falsificata sau neconforma cu standardul.in tarile africane, procentul creste pana la o medie de 19%: un medicament din cinci este falsificat sau substandard din punct de vedere calitativ.

Echipa de cercetatori, condusa de Sachiko Ozawa, profesor asociat la UNC Eshelman School of Pharmacy din cadrul Universitatii Carolina de Nord, a descoperit ca printre cele mai falsificate clase de medicamente se numara antibioticele si antimalaricele.in tarile cu venituri mici si medii, 19,1% din toate medicamentele antimalarice comercializate sunt falsificate sau neconforme cu standardul. La fel si 12,4% din totalul antibioticelor existente pe piata.

Circulatia medicamentelor falsificat sau neconforme / cu o eficienta clinica scazuta sau egala cu zero / pune comunitatiintregi la risc prin cresterea pericolului de raspandire a bolilor si a cresterii rezistentei la tratament.in plus, submineazaincrederea populatieiin sistemele de sanatate siin medici,incurajand cautarea unor terapii alternative neomologate.

Prezenta pe piata a unor medicamente falsificate sau substandard reprezinta o problema complexa de sanatate publica peste totin lume.intr-un raport publicat la sfarsitul lunii noiembrie 2017, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estima ca 10,5% din totalul medicamentelor dinintreaga lume sunt falsificate sau substandard. Povara cea mai mare cade asupra tarilor cu venituri mici care sufera de pe urma guvernarii farmaceutice si farmacovigilentei deficitare, dar si al lanturilor de aprovizionare dezechilibrate. Cu toate acestea, panain prezent, eforturile de a combate aceasta problema au fost fragmentate, lovindu-se de o seama de bariere legislative si administrative.in aceasta situatie,in multe din tarile cu venituri mici sau medii, accesul la tratamente eficiente poate fi asemenea unui joc de noroc.

Articolul precedentCNAS modifica legea dosarului electronic de sanatate
Articolul următorEfectele diabetului matern asupra sanatatii metabolice a copiilor