Efectele diabetului matern asupra sanatatii metabolice a copiilor

0
353

Un grup de cercetatori din Munchen a publicat recent in revista Diabetologia o analiza a efectelor diabetului zaharat de tip I al mamei asupra sanatatii metabolice pe termen lung a copiilor. Pe langa faptul ca riscul de dezvolta diabet zaharat creste in randul copiilor care au un parinte cu aceasta boala, concluziile analizei efectuate de cercetatorii de la Helmholtz Zentrum si de la Universitatea Tehnica din Munchen au indicat ca acesti copii au sanse mai mari de a fi supraponderali si de a avea rezistenta la insulina fata de populatia generala.

Expunerea la un mediu intrauterin hiperglicemic poate avea efecte pe termen lung asupra sanatatii metabolice a copiilor proveniti din mame cu diabet. Aceasta ipoteza a fost cunoscuta de foarte mult timp de medicii diabetologi din intreaga lume. A fost nevoie insa de o analiza comprehensiva a efectelor diabetului matern asupra copiilor.

in acest demers, echipa de cercetatori din Munchen s-a bazat pe analiza unui set de date de mari dimensiuni, provenit din comasarea seturilor de date puse la dispozitie de la alte trei studii care au analizat mecanismele diabetului de tip I la copii: TEENDIAB, BABYDIAB si BABYDIET. „Am avut oportunitatea de a testa aceasta ipoteza pe un lot semnificativ de pacienti. Am analizat date provenind de la aproape 2.800 de copii proveniti dintr-un parinte diagnosticat cu diabet zaharat tip I. Am luat in calcul greutatea si statusul metabolic al acestor copii pana la varsta de 18 ani”, a explicat dr. Anitha Pitchika, prim autor al acestui studiu. Rezultatele au indicat ca acesti copii au sanse mai mari de a fi supraponderali si de a dezvolta rezistenta la insulina fata de populatia generala, independent de alti factorii determinanti, precum dieta. „Sfatuim medicii pediatri sa tina cont de aceasta corelatie pentru a putea depista si controla din timp schimbarile in sanatatea metabolica a acestor copii”, au concluzionat autorii studiului.

Pentru a afla in ce masura aceste diferente privind greutatea si statusul metabolic al copiilor proveniti din mame cu diabet zaharat tip I se datoreaza unor schimbari fundamentale in metabolismul copilului datorate expunerii la un mediu intrauterin hiperglicemic, autorii au analizat hartile metabolomice a 500 de copii, date puse la dispozitie de autorii studiului TEENDIAB, insa nu au descoperit schimbari semnificative in produsii metabolici cauzate de diabetul matern.

„Rezultatele acestui studiu confirma ceea ce in practica clinica se cunostea. Exista acest risc, de aceea se pledeaza pentru monitorizarea atenta a sarcinii in cazul pacientelor cu diabet – fie el diabet de tip I, II si/sau diabet gestational”, a declarat conf. dr. Iulian Velea, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica (ENDOPED), pentru SanatateaTV.ro. „Este important ca aceste femei sa nu faca hiperglicemie, sa aiba un echilibru metabolic cat mai bun, in caz contrar existand riscul ca fatul sa dezvolte hiperinsulinemie sau sa devina macrosom. Dupa nastere, acesti copii vor avea automat un risc mai mare de a dezvolta obezitate si sindrom metabolic. De aceea se pledeaza pentru monitorizarea atenta a acestor paciente, exista protocolul de a determina nivelul hemoglobinei glicozilate si chiar montarea unui senzor glicemic – totul pentru a mentine un control glicmeic cat mai atent in sarcina, evitand hiperglicemiile care pot afecta sanatatea fatului”.

Iulian Velea a continuat precizand ca tiparul genetic al acestor copii este foarte important – ei dobandesc aceste predispozitii. insa diabetul nu este o boala monogenica, nu se transmite din generatie in generatie, iar controlul glicemic atent in sarcina este foarte important pentru sanatatea metabolica a copilului. Prin urmare, este foarte importanta si urmarirea femeilor care nu au un diabet cunoscut, dar au in schimb un risc crescut de a dezvolta diabet gestational. Este cazul femeilor care castiga o greutate mai mare in sarcina, care au simptome de diabet sau care au un teren genetic favorizant pentru aceasta patologie. „Din pacate insa, la noi multe sarcini raman nedispensarizate, nesupravegheate pana la momentul nasterii”, a concluzionat medicul timisorean.

Monica Georgescu

Articolul precedentTratamentul ca loterie
Articolul următorInca o companie chineza pierde autorizatia europeana pentru valsartan