(P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania

0
297

in Romania, diabetul zaharat continua sa fie o problema grava de sanatatea publica. Conform rezultatelor studiului PREDATORR, publicat in 2013, prevalenta diabetului zaharat in randul populatiei noastre este de 11,6%. Mai mult, diabetul zaharat poate conduce la complicatii medicale grave, precum neuropatia diabetica si piciorul diabetic.

Pentru a reduce riscul aparitiei acestor probleme si in special al amputatiilor cauzate de complicatiile piciorului diabetic, medicii sustin necesitatea introducerii in echipa multidisciplinara a podiatrului. Podiatrul este specialistul care are grija de sanatatea picioarelor de la preventie si diagnostic pana la tratamentul propriu-zis al afectiunilor piciorului.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste atat piciorul diabetic, cat si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85%1.

„Avem nevoie de podiatri si in Romania, la fel ca in celelalte tari europene, pentru ca, este cea mai eficienta metoda de preventie a amputatiilor in randul persoanelor cu diabet zaharat. Ceea ce ne propunem ca asociatie, este ca profesia de podiatru sa fie recunoscuta oficial in Romania, iar podiatrul sa fie parte integrata din echipa multidiciplinara de specialisti care ingrijesc persoana cu diabet zaharat. Statisticile din Romania arata ca, zilnic, se fac aproximativ 14 amputatii in randul pacientilor cu diabet. Persoana cu diabet zaharat care are piciorul amputat devine practic o persoana asistata din punct de vedere medical si social. Tocmai acest lucru dorim sa-l prevenim. Un picior amputat inseamna de fapt consecinte grave atat asupra persoanei cu diabet zaharat, cat si asupra societatii care trebuie sa gaseasca solutii pentru a o integra”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

in prezent, profesia de podiatru este reglementata in peste 21 tari, in Romania nefiind inca recunoscuta. Asociatia de Podiatrie face demersuri in recunoasterea acestei profesii, alaturi de informarea si educarea populatiei, precum si a profesionistilor (medici, asistenti si fiziokinetoterapeuti) in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor.

1 International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 8th Edition, 2017

Articolul precedentCNAS modifica legea dosarului electronic de sanatate
Articolul următorEfectele diabetului matern asupra sanatatii metabolice a copiilor