in Statele Unite ale Americii au fost realizate primele grefe oculare cu celule suse embrionare umane, cu rezultate incurajatoare pentru doi pacienti care au suferit de grave maladii ale ochilor, potrivit unui articol publicat in revista The Lancet.

Este pentru prima data cand se realizeaza un transplant cu astfel de celule la om. Potrivit specialistilor, transplantul este sigur la patru luni de la realizarea lui, iar vederea pacientilor s-a ameliorat.

Desi au trecut 13 ani de la descoperirea celulelor suse embrionare, acest tip de terapie reprezinta inca un subiect contriversat: celulele sunt prelevate din embrioni umani, in primul lor stadiu de dezvoltare, ceea ce duce la distrugerea lor.

Celulele suse sunt considerate ca fiind singurele celule capabile sa se diferentieze de toate celelalte tipuri de celule sangvine, musculare si sa se multiplice fara limite.

Celor doi pacienti cu boli diferite, insa cu acelasi rezultat, orbirea, le-au fost injectate sub retina unuia dintre ochi peste 50.000 de derivate din celule suse embrionare. Unul dintre pacienti in varsta de 50 de ani, suferea de maladia Stargardt, iar al doilea pacient de 70 de ani, suferea de degenerescenta maculara, prima cauza a orbirii in lume. in ambele cazuri, pacientii nu si-au pierdut vederea, iar anumite teste au sugerat o ameliorea a vederii.

Totodata, specialistii au specificat ca celulele nu au fost respinse de organism si ca nu este vorba de efecte secundare. Urmatoarea etapa consta in tratarea pacientilor cu forme incipiente ale maladiilor care cauzeaza orbirea.