Chistul hidatic pulmonar este o afectiune determinata de localizarea la nivelul parenchimului pulmonar a unei larve, mai exact un parazit care face parte din clasa teniei si care poarta denumirea de taenia echinococus granulosus. Locul parazitului echinococus granulosus este intestinul cainelui, dar poate avea si gazda intermediara precum oaia, capra sau camila. Din acest motiv, persoanele care intra in contact cu unul dintre aceste animale trebuie sa acorde o atentie sporita igienei.

„Spalatul pe maini este suficient ca sa scapi de riscul de a face boala. Daca ai pe acasa vreun caine care umbla si pe afara trebuie sa-ti speli mainile dupa ce l-ai mangaiat. De asemenea, spalarea legumelor sau fructelor care pot fi infestate cu acest ou de parazit este extrem de importanta. Ouale pot sa existe in natura un an, doi ani. Ele sunt purtate de musca sau de vant in orice parte”, atentioneaza, intr-un interviu acordat Sanatatea Tv, prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful Sectiei de Chirurgie Toracica de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Chistul hidatic pulmonar poate creste de la unu la cinci centimetri pe an si se dezvolta nestingherit daca nu intampina rezistenta. Prin cresterea progresiva a chistului hidatic bronsiile pot fi afectate si astfel pot aparea hemoragii, microhemoptizii, precedate de o tuse seaca.

„Exista chisturi care ajung si la dimensiuni de 10-20 de centimetri, la copii, ele evoluand asimptomatic, pana ajung sa deformeze toracele. Copilul se joaca pe afara, nu se spala pe maini, are toate conditiile sa se infesteze”, a mai adaugat prof. univ. dr. Ioan Cordos.

Tratamentul chistului hidatic pulmonar include doua metode: tratamentul medicamentos si interventia chirurgicala. Tratamentul radical este numai chirurgical.

Un articol pe acest subiect gasiti aici