Traumatismele craniene severe din copilarie pot provoca ulterior probleme de invatare si o capacitate intelectuala mai redusa, potrivit cercetatorilor australieni.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca cei mici se recupereaza mult mai bine si mai repede decat adultii. insa oamenii de stiinta australieni contrazic aceasta convingere, ei sustinand ca in perioada copilariei creierul este foarte vulnerabil, iar un traumatism sever poate afecta un copil pentru toata viata.

Medicii au realizat un studiu in cadrul caruia au urmarit efectele unor lovituri la cap suferite de 40 de copii cu varste intre 2 si 7 ani. Asftel ei au putut observa ca traumatismele craniene afecteaza functiile cognitive, inteligenta si chiar comportamentul copiilor in aproximativ o treime din cazuri.

De asemenea specialistii contragic ideea ca o cutie craniana moale reprezinta un avantaj, riscul de fractura fiind mai redus. Cercetarile medicilor au aratat ca o cutie craniana moale si creierul aflat in dezvoltare expun copiii unui risc mai mare de a se confrunta cu probleme in viitor.

Prin urmare un copil care a suferit un traumatism cranian invata mai greu concepte si anumite notiuni se dovedesc a fi prea dificile pentru el. in functie de severitatea loviturii, cu atat va fi mai afectata capacitatea intelectuala.

Recuperarea dupa un traumatism cranian sever se face intr-un timp indelungat, un rol important avandu-l sustinerea familiei. Concluziile studiului au aratat ca in primii trei ani de la traumatism, dezvoltarea intelectuala a copiilor a fost redusa, insa in urmatorii sapte ani ei au progresat semnificativ.

Din punct de vedere statistic pana la varsta de 16 ani, cel putin un copil din 30 sufera de un traumatism cerebral. Copiii cu varste sub 4 ani sunt cei mai expusi unor astfel de accidente.