Diabetul , hipertensiunea arteriala, infarctul sau chiar atacul cerebral pot fi provocate de toxiinfectiile alimentare, potrivit oamenilor de stiinta din Statele Unite ale Americii. Chiar si cele mai usoare toxiinfectii alimentare pot provoca grave probleme de sanatate pe termen lung.

Toxiinfectiile alimentare pot fi declansate de bacterii precum bacteria E. Coli, campylobacter, dar si de Salmonela. Oamenii se pot contamina cu bacteria E. Coli din cauza fructelor si legumelor care nu sunt spalate cum trebuie, sau din cauza preparatelor din carne insuficient pregatita. Aceasta bacterie produce un anumit tip de toxine care provoca insuficienta renala. De asemenea, studiile au aratat ca bacteria E. Coli poate fi asociata si cu alte probleme de sanatate cum ar fi diabetul.

in acelasi timp, campylobacter favorizeaza aparitia sindromului Guillain – Barr, o boala neurologica in care propriul sistem imunitar ataca fibrele musculare, care adesea duce la paralizii. in ceea ce priveste salmonela, cercetatorii au descoperit ca aceasta lasa urme pe viata, fiind asociata cu o forma de artrita. Infectia cu salmonela se manifesta prin dureri articulare, prin umflarea articulatiilor si prin roseata locala.

Totodata, cercetarile recente au aratat ca numarul persoanelor care au suferit complicatii din cauza toxiinfectiilor alimentare este tot mai mare. Oamenii de stiinta au analizat miile de persoane care au baut apa contaminata si care au avut diaree severa. Rezultatele au aratat ca acesti sunt predispusi la infarct si la accident vascular cerebral. De asemenea, riscul ca aceste persoane sa sufere de o boala renala a fost de trei ori mai mare.

Expertii americani le recomanda oamenilor care au suferit toxiinfectii alimentare din cauza bacteriei E. Coli sa-si monitorizeze tensiunea arteriala si starea rinichilor pe tot parcursul vietii.