Primul transplant hepatic dublu din Romania a fost efectuat cu succes la Institutul Clinic Fundeni, in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”.

Operatia a fost efectuata unei fete in varsta de 14 ani, cu o greutate de 77 de kilograme care suferea de boala Wilson, afectiune metabolica a ficatului caracterizata prin depunerea de cupru la nivelul ficatului si transformarea cirotica a acestuia. Fetei i-au fost transplantate doua portiuni de ficat: una de la mama sa, in varsta de 33 de ani si una de la sora sa, in varsta de 19 ani. S-a recurs la transplantul dublu deoarece nici una din cele doua donatoare nu putea dona un fragment de ficat suficient de mare pentru o primitoare de 77 de kilograme.

Pacienta a fost descoperita de catre dr. Alexandrina Constantinescu , gastroenterolog in Clinica de Pediatrie Fundeni. „Este al saselea pacient cu Wilson transplantat incepand cu 2001. Boala a debutat brusc in ianuarie 2012 . Pacienta a venit in stare foarte grava direct in ATI, dupa care am echilibrat-o cat de cat, dar si-a mentinut un risc de deces foarte mare si de aceea am decis sa investigam un posibil donator. Prima investigata a fost sora si apoi mama. impreuna cu prof. univ. dr. Irinel Popescu am ales operatia”, a precizat dr. Alexandrina Constantinescu.

Echipele chirurgicale au fost coordonate de prof. uni. dr. Irinel Popescu, iar echipele anestezice de dr. Gabriela Droc. De asemenea anastomozele arteriale au fost efectuate la microscop de prof. univ. dr Ion Lascar. Evolutia postoperatorie, atat a celor doua donatoare, cat si a primitoarei este in limite normale. Operatia de prelevare s-a desfasurat simultan. Prima data a fost implantata portiunea de ficat de la mama la fiica, ca in faza a doua a operatiei sa fie implantata jumatatea stanga a ficatului de la sora.

„S-a efectuat o operatie cu fragment de ficat de la donator in viata. A fost o operatie destul de complexa, riscurile fiind mai mari decat in cazul unui transplant cu ficat intreg. Riscul este mare si la donator, fiind singura operatie din lume ce se poate solda cu o mortalitate a donatorilor de 200%. De aceea donatorul trebuie sa fie motivat atunci cand alege sa doneze un fragment de ficat. Din fericire la noi nu s-au inregistrat decese la donator, insa pe plan international acest lucru s-a intamplat. Evolutia pacientelor e mai mult decat satisfacatoare, dar nu pot spune ca perioada critica a trecut. in ceea ce priveste masa hepatica preluata au fost 600 grame de ficat de la mama si putin spre 300 de la sora. Perioada de refacere e de un an de zile, regenerarea in acest caz fiind un fenomen destul de particular”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, seful Centrului pentru Boli Digestive si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Acesta premiera medicala nationala continua seria premierelor medicale realizate la Institutul Clinic Fundeni. in cadrul acestei institutii au fost realizate primele operatii pe cord deschis cu circulatie extracorporala, primul transplant renal, primul serviciu de reanimare, primul transplant medular cu conditionare redusa, primul transplant hepatic din Romania.