Tiroida la control, campanie de depistare a problemelor tiroidei

0
6

Medicii endocrinologi atrag atentia ca bolile tiroidiene sunt subdiagnosticate in Romania. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Afectiunilor Tiroidiene, medicii endocrinologi alaturi de medicii de familie si de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, in parteneriat Administratia Prezidentiala, au lansat o campanie nationala de diagnosticare a afectiunilor tiroidiene: „Tiroida la control”. Prin aceasta campanie, medicii de familie ii vor trimite pe pacientii suspecti ca ar avea probleme cu tiroida la un control de rutina la endocronolog.

Cele mai recente statistici de la Institutul Natonal de Sanatate Publica (INSP) arata o crestere a numarul de cazuri cu hipotiroidie pentru Romania. Astfel, in 2016, s-au inregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de 2 ori mai multe decat in 2010. Conform datelor furnizate de INSP, la sfarsitul anului 2017, incidenta tiroiditei cronice autoimune a crescut cu 71% in perioada 2010-2016, in timp ce incidenta tumorilor maligne tiroidiene a crescut cu 22 %, iar a hipotiroidei cu 38%.

„Glanda tiroida controleaza toate procesele metabolismului, ceea ce inseamna ca de buna functionare a acesteia depinde starea generala a organismului. De aceea, este esential ca pacientii sa mearga la medicul specialist inca de la primele semne, cand energia lor, starea generala de bine sau puterea de concentrare incep sa scada. Romanii trebuie sa accepte ca normal este sa se simta bine. Oboseala continua, lipsa de energie sau starile recurente de melancolie nu sunt normale”, a subliniat prof. univ. dr. Corin Badiu, presedintele Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie, in cadrul conferintei de presa prin care s-a lansat campania.

Medicii spun ca cele mai frecvente simptome ale hipotiroiditei sunt oboseala cronica, dezechilibrele digestive (cresteri sau scaderi inexplicabile in greutate, constipatie) sau episoadele recurente de tristete sau melancolie.

„Bolile tiroidiene, de la tiroidita cronica autoimuna la nodul tidoidian, de la gusa endemica pana la cancerul tiroidian sunt foarte frecvente in Romania, afectand persoanele din toate regiunile tarii, indiferent de varsta si indiferent de sex. Exista intr-adevar o predispozitie a sexului feminin. Astfel, conform celor mai recente statistici ale Institutului National de Sanatate Publica, 86% cu pacientii cu hipotiroidie sunt femei”, a mai declarat conf. univ. dr Diana Paun, medic endocrinolog si consilier pe probleme de sanatate la Administratia prezidentiala.

Medicii specialisti recomanda pacientilor sa mearga sa-si faca un control de specialitate atunci cand nu se simt bine. Analizele pentru tiroida, TSH si FreeT4, sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Articolul precedentFacultatea de Medicina a UMF Iuliu Hatieganu, membra in reteaua europeana ECTS-Medicine Association
Articolul următorRomania – incidenta foarte mare a cancerului de col uterin in Regiunea Europeana a OMS