Romania – incidenta foarte mare a cancerului de col uterin in Regiunea Europeana a OMS

0
286

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer in randul femeilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Astfel, in anul 2012 au fost diagnosticate aproximativ 530.000 de cazuri noi, adica 7,9% din cancerele depistate la femei. in 2015, aproximativ 90% din decesele cauzate de cancerul de col uterin au avut loc in tarile cu venituri mici si medii. Conform expertilor, rata ridicata a mortalitatii din cauza cancerului de col uterin la nivel global ar putea fi redusa printr-o abordare complexa care cuprinde prevenirea, diagnosticarea precoce, tratamentul corespunzator, precum si desfasurarea de programe de screening1.

Conform HPV Information Centre, in anul 2017, Romania avea o populatie de aproximativ 8,59 milioane de femei in varsta de peste 15 ani expuse riscului de a dezvolta cancer cervical. Estimarile arata ca in Romania, in fiecare an, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si 1909 mor din cauza acestei afectiuni. Cancerul de col uterin se situeaza ca fiind al treilea cel mai frecvent cancer la femeile din Romania si cel de-al doilea cel mai frecvent cancer la femeile intre 15 si 44 de ani. Nu exista date despre incidenta cancerului de col uterin la populatia generala, insa exista date, conform carora, in Europa de Est, aproximativ 9,7% din populatia generala se estimeaza ca vor avea infectie de col uterin HPV-16/18 la un moment dat. 84,7% din cazurile de cancer cervical invaziv se atribuie HPV 16 sau 182.

Romania are cea mai mare incidenta a cancerului de col uterin si cea mai mare mortalitate asociata in Regiunea Europeana a OMS, potrivit datelor aferente anului 2012. Astfel, in 2012, numarul de cazuri noi pe an a fost de 28,6 la 100 000 de locuitori, iar numarul deceselor pe an a fost de 10,8 la 100 000 de locuitori3.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin este o boala care poate fi prevenita in multe cazuri datorita preventiei primare si secundare. Preventia primara implica, in principal, vaccinarea HPV. Prevenirea secundara necesita punerea in aplicare a unui program eficient de screening pentru detectarea si tratarea leziunilor precanceroase.

Problematica si abordarea necesara in controlul cancerului de col uterin este unul dintre subiectele ce se vor dezbate in cadrul evenimentului „Prezent si Viitor in abordarea afectiunilor oncologice” organizat de Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca.

Evenimentul este organizat in cadrul Zilelor Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuta” 2018 si este destinat in principal tinerilor medici specialisti si rezidenti implicati in problematica oncologica. Manifestarea se desfasoara in perioada 5-7 iulie 2018.

Info:

1 http://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/cervical-cancer/en/

2 https://www.hpvcentre.net/statistics/reports/ROU_FS.pdf

3 Cancer incidence and mortality worldwide – Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, et al. IARC CancerBase No. 11. Lyon: International Agency for Research on Cancer; 201

Articolul precedentTiroida la control, campanie de depistare a problemelor tiroidei
Articolul următorHipertensiunea arteriala, principala cauza de deces din Romania