Hipertensiunea arteriala, principala cauza de deces din Romania

0
273

Romanii mananca zilnic 15g de sare, cu mult peste cele 5g recomandate de medici, atrag atentia specialistii. Consumul excesiv de sare duce la tensiune arteriala, iar statisticile arata ca, in Romania, 4,5 romani din 10 sufera de hipertensiune arteriala. Cardiologii si neurologii trag un semnal de alarma asupra prevalentei crescute a hipertensiunii arteriale in Romania si fac apel la Ministerul Sanatatii sa dea un ordin prin care sarea sa nu mai fie folosita in prepararea painii. Apelul vine chiar de Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale, care se desfasoara anual pe 17 mai.

Obezitatea, inactivitatea fizica, excesul de sare, alimentatia bogata in alimente procesate si cu un continut ridicat de grasimi, alcoolul si tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

„Hipertensiunea arteriala este cea mai importanta cauza a deceselor care pot fi prevenite, atat la nivel global, cat si in Romania. Multi romani nu stiu ca au hipertensiune arteriala. Nu exista simptome si unii oameni afla ca sunt hipertensivi abia dupa ce sufera un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor in fiecare an din cauza complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, decese care ar putea fi evitate usor prin diagnosticarea si tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inima si al accidentelor vasculare cerebrale. in diagnosticarea si tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de a« regula jumatatilor a», si anume: doar o jumatate dintre pacientii cu tensiune arteriala crescuta sunt diagnosticati, doar jumatate dintre cei diagnosticati sunt tratati si, in cel mai bun caz, doar jumatate dintre cei tratati urmeaza tratamentul in mod corespunzator”, a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.

Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale.

„Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, anevrisme ale arterelor, cum ar fi de exemplu anevrismul aortic, boala arteriala periferica) si este o cauza a bolilor renale cronice. Chiar si o crestere moderata a valorilor tensiunii arteriale este asociata cu o reducere a sperantei de viata”, a spus prof. dr. Maria Dorobantu, Presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.

Medicii spun ca stilul de viata este important prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale. Modificarile stilului de viata prin care oricine isi poate imbunatati tensiunea arteriala includ: mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim, reducerea grasimilor monosaturate din alimentatie, reducerea continutului de sare in dieta, exercitii fizice regulate, ponderarea consumului de alcool si eliminarea fumatului.

Articolul precedentRomania – incidenta foarte mare a cancerului de col uterin in Regiunea Europeana a OMS
Articolul următorAmputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului