Semnele la nivelul picioarelor care ar trebui sa determine o persoana cu diabet sa mearga urgent la medic

0
50

Conform Atlasului de Diabet al Federatiei Internationale de Diabet, diabetul reprezinta o epidemie majora la nivel mondial, o mare povara sociala, economica si medicala (1). Statisticile internationale ne arata ca numarul persoanelor cu diabet zaharat creste de la an la an. Din cauza prevalentei crescute a diabetului zaharat si a sperantei de viata prelungite a persoanelor cu diabet, creste si incidenta complicatiilor la nivelul piciorului.

in acest context, atentia acordata picioarelor in cazul persoanelor cu diabet este esentiala pentru prevenirea aparitiei complicatiilor care pot duce chiar la amputatii.

Iata care sunt semnele la nivelul picioarelor care ar trebui sa determine o persoana cu diabet sa mearga urgent la medic (de familie sau diabetolog):

a€¢ Exista senzatia de amorteala si/sau de furnicaturi in picioare? Acestea se simt mai accentuat pe timpul noptii sau in repaus? (acesta este un semn care poate indica o neuropatie deja avansata!)

a€¢ Exista senzatia de arsura?

a€¢ Exista o durere accentuata/intepatoare la nivelul picioarelor?

a€¢ Exista durere sau slabiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus? (semn de posibila arteriopatie obliteranta)

a€¢ Exista o rana deschisa?

a€¢ Exista o tumefiere la nivelul piciorului?

a€¢ La atingere, picioarele sunt reci?

Foarte importanta este si identificarea unor posibile afectiuni ale pielii la nivelul piciorului:

a· calozitati (hiperkeratoza sau bataturi)

a· ulceratii (leziuni deschise)

a· rani infectate

a· inrosire, umflare, durere sau miros neobisnuit

a· fisuri (crapaturi) in pielea piciorului

a· pielea uscata

a· Au aparut puncte fierbinti care indica zone de presiune ridicata fie pe suprafata plantei, fie pe fata laterala sau dorsala din cauza purtarii unei incaltaminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos?

„in vederea preventiei aparitiei oricaror complicatii la nivelul piciorului, persoana cu diabet, inca de la diagnosticare trebuie sa solicite, atat de la medicul de familie, cat si de la medicul diabetolog, toate informatiile referitoare la cum trebuie urmarit si ingrijit piciorul la persoana cu diabet. in situatia in care piciorul este deja afectat, pacientul, impreuna cu echipa de specialisti trebuie sa tina sub control orice complicatie si sa isi ingrijeasca membrul afectat pentru a preveni o posibila amputatie”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

ingrijirea la domiciliu nu este recomandata, fiind necesara asistenta specializata. Asociatia de Podiatrie promoveaza infiintarea profesiei de podiatru in Romania. Experienta internationala ne arata importanta pe care podiatria o are in ingrijirea picioarelor si in stoparea evolutiei uneia dintre cele mai grave complicatii ale diabetului zaharat si a neuropatiei diabetice, respectiv piciorul diabetic.

Info:

1. International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, International Diabetes Federation, Brussels, Belgium, 7th edition, 2015

Articolul precedentRomania – incidenta foarte mare a cancerului de col uterin in Regiunea Europeana a OMS
Articolul următorAmputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului